Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging!

Wianne

Op de drempel van het oude en het nieuwe jaar staand, kijk ik om én vooruit.

Een jaar zonder brommobiel: hoe is me dat bevallen, wat heb ik bereikt?

In tien maanden tijd heb ik van de vroegere 6.000 km per jaar die ik reed er 1000 omgezet in fietskilometers.

De rest van de tijd heb ik vooral veel te voet afgelegd en sporadisch het openbaar vervoer gepakt buiten de gebruikelijke OV-kilometers.

Hiertoe is mijn voetafdruk mogelijk iets vergroot, in de zin van de aanschaf van nieuwe wandelschoenen en een nieuwe e-bike. Maar uiteindelijk betalen die zich terug in een verkleinde CO2 uitstoot.

Heb ik de brommobiel gemist? Heel beperkt als ik een marktje wilde bezoeken. Dan moest ik een keer extra fietsen of in een koffer op wielen vervoeren en bewuster kiezen wat mee kon.

Voor het komend jaar is mijn nieuwe uitdaging: gasverbruik verminderen én gezond blijven eten.

Rond de kerst heb ik mijn eigen wonderoven aangeschaft, de eerste maaltijden zijn er al uitgekomen. Heerlijk!

Toen ik recent van een bezoek aan de huisarts thuis kwam…. stond mijn eten gaar en op temperatuur klaar om gegeten te worden. Aansluitend kon ik naar mijn werk.

Een uitdaging is het gasverbruik verminderen vooral omdat ik in een woning woon met gaskachel en geiser. Lang douchen is mijn ding niet zo. Hoeveel lager mijn gebruik kan worden dankzij de wonderoven hoop ik over een jaar te weten.

Wat ik ook wil uitzoeken is hoe ik diversiteit kan ontwikkelen in het voedingspatroon met het gebruiken van de wonderoven. Tot nu toe heb ik er alleen stamppotten in bereid.

Ik zal jullie in mijn blogs van dit jaar dan ook af en toe een kijkje in de keuken gaan geven.

 p1010001

Recept:

Stamppot snijmoes:

Schil voldoende aardappelen voor een stamppot, breng deze aan de kook en laat ze vier minuten doorkoken.

Neem de pan van het vuur en wikkel er een handdoek om. Plaats het daarna in de wonderoven.

Het kookproces gaat nu gewoon door. ca. 3 uur later zijn de aardappelen gaar en kan de snijmoes gewassen en gesneden worden. Met deze rauwe groente vind ik de stamppot het lekkerst.

Als dat klaar ligt, giet je de aardappelen af  (houd wat vocht over in de pan) en stamp je ze, samen met de snijmoes. Voeg wat peper naar smaak toe. Of doe er wat rauw gesnipperde ui door.

Zelf gebruik ik geen zout in de warme maaltijden, wat mij prima bevalt.