Eén jaar Voetspot

nieuws

Op 1 juli 2016 is het precies 1 jaar geleden dat de Voetspot bloggers van de Natuur en Milieufederatie Drenthe begonnen met elk een eigen uitdaging. Hun doel; de impact die ze hebben op de Aarde verkleinen. Deze impact is te meten als ecologische voetafdruk. Dit is de ruimte die je als mens in hectares nodig hebt op de Aarde om te kunnen wonen, eten, reizen en leven. Als we doorgaan met onze huidige manier van leven, hebben we bijna twee Aarde’s nodig om onze voeding en spullen te produceren. Onze dappere bloggers onderzochten of dat in hun geval ook een stukje minder kon. Na een jaar kunnen we nu terugkijken en de grote vraag stellen: Is het ze gelukt?

Iedere Voetspot blogger is van start gegaan met een andere voedseluitdaging. Lilla wou zo min mogelijk afval produceren, Jack een heel jaar eten uit zijn eigen kas, Leah wou meer koken met wilde eetbare planten, Geeskelien probeerde veganistisch eten en Dick wou zijn koe-afdruk verkleinen (de ecologische voedselvoetafdruk wordt voornamelijk groter door het eten van (rund)vlees en zuivel).

Naast de gestelde voedseluitdagingen, kwamen de bloggers ook nieuwe kansen (of uitdagingen) tegen. Zowel Ageda als Wianne hebben bijvoorbeeld kritisch gekeken naar hun vervoersmiddelen. Is die tweede auto of brommobiel echt nog nodig? Volgens deze twee dames niet en ze deden hun vierwielers de deur uit. In plaats daarvan kwam er een elektrische scooter en de benenwagen.

Onderzoek
Door hun uitdagingen zijn de bloggers ook vaak diep in de materie gedoken. Dorinda focuste zich op e-nummers en nam zich voor geen van de Southampton Six meer te gebruiken. Dat je hiervoor veel van de producten uit de supermarkt links moet laten liggen, was voor haar wel een flinke domper. Geeskelien onderzocht het concept foodmiles. Hoelang doet een banaan er over voor hij bij jou op je fruitschaal ligt en is het nou echt nodig dat we voedsel van ver eten terwijl er lokaal ook zoveel lekkers groeit?

Is het gelukt?
Het was een jaar vol inspiratie, ontmoetingen en ontdekkingen. De grote vraag is natuurlijk; zijn de ecologische voetafdrukken van onze bloggers ook daadwerkelijk kleiner geworden? Het antwoord is: JA! Hieronder een overzicht van de uitkomsten van de Voetafdruktest van juli 2015, en de uitslag van de test nog een keer ingevuld in het voorjaar van 2016. Hoewel niet iedereen een kleinere voetafdruk heeft dan voorheen (en waarbij vermeld moet worden dat twee bloggers zijn verhuisd naar een groter en minder energiezuinig huis, wat hun uitslag verhoogde), zijn de bloggers zeker bewuster omgegaan met voedsel en grondstoffen. Ook hebben ze vele anderen geinspireerd met hun uitdagingen. Het blog werd in totaal 8.811 keer bezocht door bijna 7.000 unieke bezoekers en op Facebook volgen momenteel zo’n 370 mensen de avonturen van onze bloggers.

Al met al hebben de bloggers samen bijna 2 hectare (1,72 ha) minder verbruikt dan voorheen. Dat is een hele prestatie en zeker een felicitatie waard (met lokale, afvalloze gebakjes welteverstaan).

Uitkomst Voetafdruk test

2015 2016
Wianne 3.75 3.16
Dorinda 3.92 4.12
Jack 3.48 3.35
Ageda 4.46 3.93
Lilla 3.89 5.01
Geeskelien 5.62 4.83
Dick 5.62 4.11
Leah 3.71 4.22

 


Meer lezen van onze bloggers?
Like de Voetspot Facebook pagina.