Echt winter… wildplukken, wat dan?

Leah

sneeuwlandschap bij Egberts Lent

Koning winter heeft zijn intrede gedaan en de wereld is wit. Wildplukken, hoe moet dat nu? In de herfst heb ik mij voorbereid en ik heb nog een paar potten lijsterbesmoes in de kast. In de diepvries liggen tamme kastanjes en mijn voorraad brandnetelzaad, engelwortelzaad en teunisbloemzaad is ook nog niet op. Maar de uitdaging voor mij is om toch eetbare wilde planten te vinden in de sneeuw. Zolang het niet te hard vriest blijven verschillende planten gewoon leven. Ze gaan in een soort winterslaap en zodra de sneeuw gesmolten is en de eerste zonnestralen hun bladeren weer beroeren gaan ze verder waar ze gebleven zijn.

kleine veldkers in de sneeuw

kleine veldkers in de sneeuw

Voorbeelden hiervan zijn speenkruid, kleine veldkers, veldzuring en kleefkruid. Maar ook paardenbloem, witte dovenetel en smalle weegbree kun je vinden in de winter. Ik ben al een paar keer op pad gegaan, en heb mijn maaltijd aangevuld met een lekkere bos groen. Wildpluksalade van speenkruid, veldzuring en vogelmuur, stamppot met smalle weegbree en dovenetel en een heerlijke spaghetti met peer, gorgonzola en speenkruid.

Ook zin in een winterwandeling? Nu is de natuur prachtig! Trek je warme kleding aan, neem een mandje of papieren zakje mee en kijk of je de eetbare planten kan vinden.

Om je te stimuleren op pad te gaan, hieronder een recept met speenkruid. Pluk de blaadjes van speenkruid alleen voor de bloei. Tijdens en na de bloei bevat het giftige stoffen. Maar zolang het nog niet bloeit is het een waardevolle plant. Zij bevat veel vitamine C en werd vroeger gegeten tegen scheurbuik.

Spaghetti met peer, gorgonzola en speenkruid

speenkruid in de sneeuw

speenkruid in de sneeuw

 

250 gr. spaghetti
1 klontje roomboter
1 ui
1 peer
100 gr. gorgonzola
200 ml crème fraîche
peper en zout
1 bos speenkruid

 

Kook de spaghetti gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Pel en snipper de ui. Snijd de peer in blokjes.
Fruit de ui in de roomboter tot hij goudbruin is.
Voeg de peer, gorgonzola en crème fraîche toe en roer tot de kaas gesmolten is en de peer zacht.
Voeg als laatste het speenkruid toe, roer even door en breng op smaak met peper en zout.

spaghetti met speenkruid