Duurzame vis, bestaat dat?

Geeskelien

„Als we op deze manier vis blijven consumeren, is er in 2040 geen wilde vis meer over,”1. Dat is wat we vaak horen. Vis eten brengt ook overbevissing, netten die de bodem verwoesten en kweekreservoirs met antibiotica met zich mee. Dat veel vis niet op een duurzame manier gevangen of gekweekt wordt, wist ik al. Maar ik wist niet wat nog wel verantwoord is om te kopen. Jamie Oliver helpt de consument daarbij een handje, overigens samen met de Nederlandse (visboer) Bart van Olphen. Beiden promoten duurzame vis. Ik heb de meest duurzame vis soorten (kweek/vang) en weetjes op een rijtje gezet.

„Als we op deze manier vis blijven consumeren, is er in 2040 geen wilde vis meer over.”

– Allereerst is het MSC-keurmerk, een internationaal keurmerk die duurzame vangst garandeert. Zalm en tonijn zou ik zelf alsnog liever niet kopen, maar gelukkig is er wel een keurmerk voor duurzame, of duurzamere, alternatieven.

– (Nederlandse) Mosselen worden op een duurzame manier gekweekt. Deze worden aan een touw in de zee gekweekt, zonder chemicaliën of andere methoden die schade in de zee of aan de bodem toebrengen. Vanaf 2011 hebben de Nederlandse mosselen ook het MSC-keurmerk.

d9f0879d65

– Soorten als (Atlantische) haring, krab, (Europese) ansjovis, inktvis, behoren tot duurzamere soorten. Op VISwijzer kun je heel handig vinden welke soorten je het beste kunt kopen en welke je beter kunt laten liggen tijdens het boodschappen doen. Met het kopen van deze vissoorten, en minder bekende vissoorten in het algemeen, geef je de polluties van populaire soorten (zoals zalm en tonijn) de kans om te herstellen.

Neem voor meer inspiratie eens een kijkje op de site van Bart van Olphen.

1. Bart van Olphen in NCR, http://www.nrc.nl/nieuws/2016/03/15/met-feiten-verbeter-je-de-wereld-niet-1598245-a642324

Bron afbeelding: www.ecomare.nl