duurzame relatie
De Voetspot, TrijntjePartnerkeuze, internet staat er vol mee. Op de lijstjes en tips staat nooit: waar woont je partner. Zit ik er dan naast, als ik een partner binnen fietsafstand zoek?
duurzame relatie, alles voor de liefde
Hoe ver de liefde ook gaat, we volgen haar. En alles zal ervoor wijken. Als de liefde tweehonderd kilometer verderop woont, dan gaan we daar naartoe. Vraagteken plaatsen bij deze afstand? Welnee, je hebt er wat voor over. Waarom doen we dit?
Het is pas sinds kort dat we de romantisch liefde zo hoog plaatsen dat we alles eraan ondergeschikt maken. Het hoogste doel waaraan geen limiet gesteld mag worden. Op zoek naar de partner van je dromen. Ik zoek eigenlijk meer een partner van mijn leven. Eentje die ook aansluit bij die andere betekenis van duurzaam geluk.
hoe ver is lokaal
Partners worden altijd lokaal gevonden. Dus binnen de actieradius die beide kunnen hanteren. Een eeuw geleden bepaalde de fiets hoe ver je kon komen. En mensen vonden hun partners toen ook. Nu is onze reikwijdte de hele wereld. Wat is dan lokaal? Op de schaal van de wereld bezien is dat misschien wel heel Nederland. Maar voor een levenspartner is één aspect onderscheidend: kunnen aanraken, op zijn tijd. Daarom is de hele wereld, hoe fantastisch ook, voor mij net iets te ruim. Maar hoe ver dan wel?
tijd, afstand en de bereikbare liefde
Wie duurzaam wil leven, komt het dilemma tijd versus afstand vroeg of laat tegen. Met de auto ben je er sneller, met de fiets vervuil je minder. Wat gebeurt er als ik dat omdraai: de afstand is niet bepalend, maar de reistijd. Stel: ik wil er een uur over doen om bij mijn geliefde te komen. En op een duurzame manier. Dan heb ik de keuze uit: lopend 5 kilometer, fietsend 15 kilometer. Openbaar vervoer 45. Ik kan de tijd maar een keer besteden. Besteed ik tijd aan reizen of aan samenzijn bij die ander. Ik kies voor fietsend, dan is mijn reikwijdte 15 kilometer. De grenzen van mijn stad.
Dat er altijd een grens is, merk ik als ik de lijn doortrek: De helicopter, ook een vervoermiddel. Dit lijkt een absurd uiterste, maar is voor sommigen een normale manier van vervoeren. Voor de een ligt de grens bij de auto, voor iemand anders het vliegtuig, voor een ander is dat de fiets. Waar het om gaat, is een bereisbare liefde. Voor mij is dat de stad. Met 150.000 inwoners is die vijver ook groot genoeg, lijkt me.
verrijk elkaars wereld
Jouw stad is mijn stad. Maak het jezelf gemakkelijk. Iemand uit dezelfde omgeving heeft gedeelde en overlappende ervaringen. Overeenkomsten zijn een belangrijke voorwaarde voor relatiegeluk. Tot dezelfde groep behoren is zo’n overeenkomst.
Je verrijkt elkaars leven nog op een andere manier. Als ik kies voor lokaal leven, en de ander doet dat ook, dan maken we deel uit van elkaars omgeving. We kennen misschien dezelfde mensen en plekken. We zijn mogelijk betrokken bij dezelfde zaken die daar gaande zijn. Zonder dat we het nu van elkaar weten, geven we energie, aandacht en tijd aan dezelfde gemeenschap. Dat komt ook ten goede aan jou dierbaren, en dat wat in jou omgeving belangrijk is. Je verrijkt elkaars leven over en weer, ook in een breder verband. Is dat niet mooi? Ik vind hem nu al leuk, nog voordat ik hem heb ontmoet…
liever lokaal
Hoe vind je dan die ander, lokaal? Daar voorziet deze blog niet in. Hoewel: de markten, uitstapjes en bijeenkomsten die langskomen op Voetspot, geven wel een kans om iemand tegen te komen met dezelfde interesse. Een klein beetje helpen kan ik wel. Door deze button te printen en te dragen, maak je kenbaar dat je openstaat voor contact. Kijk, zo hou je het dicht bij huis. Succes
Trijntje