Duurzaam bouwen: kiezen we hennep, leem of schapenwol?

Ageda

lego-516559_640Straks in ons nieuwe huis willen we minimaal water en stroom verbruiken. Maar ook de verbouwing willen we duurzaam inzetten, door gebruik te maken van duurzame materialen. Nu we er met onze neus bovenop staan, komt de vraag: wát gaan we precies doen. Want er is volop keuze voor wie duurzaam wil bouwen of verbouwen

Materialen

In de eerste plaats aan materialen. Welke materialen gebruik je om je huis mee te bouwen? Duurzame bouwstenen zijn op milieuvriendelijke wijze geproduceerd én gaan lang mee. Denk bijvoorbeeld aan leem. building-plan-681311_640Leem is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit zand, klei en silt. Het zorgt ervoor dat het in de zomer koel is in huis, en in de winter behaaglijk. En andere mogelijkheid is lokaal hout dat duurzaam is geproduceerd. En voor de isolatie van het huis is er keuze uit houtvezel, vlas, hennep, katoen en schapenwol.
Om te verven kan je gebruik maken van natuurverf. Deze zijn veelal gemaakt op basis van natuurhars, (gekookte) plantaardige olie, bijenwas, natuurlijke pigmenten, melkcaseïne, kalk en klei. Het gaat daarbij om zowel basisgrondstoffen/bindmiddelen, als om oplosmiddelen, pigmenten en andere hulpstoffen.

Energie

We krijgen uiteraard zonnepanelen op het dak. Vooral omdat het dak toch al mooi op het zuiden staat. Maar als straks het huis gestript is, kunnen we nog veel meer doen. Zoals het aanleggen van:

  • Lage temperatuurverwarming De meeste centrale verwarmingen hebben een aanvoertemperatuur tot 90 °C en een retourwarmte tot 75 °C. Een lage temperatuurverwarming, meestal vloer en/of wandverwarming, heeft een aanvoertemperatuur tot 55°C en retourtemperaturen van circa 40°C. Veel efficiënter, want je hebt veel minder verlies van warmte en het is comfortabel.
  • Isolatieglas Er zijn verschillende soorten dubbel glas beschikbaar: gewoon dubbel glas, HR+- glas, HR++-glas of HR+++ (driedubbel) glas. HR staat voor hoog rendement. HR+++-glas heeft de hoogste isolatiewaarde en geeft dus de hoogste energiebesparing.
  • WarmteKracht Koppeling (WKK) Met een WKK wordt tegelijkertijd elektriciteit opgewekt en warmte geproduceerd, dit systeem werkt met gas als brandstof.

Maar natuurlijk is er ook nog keuze uit zonneboiler met zonnecollectoren die een behoorlijke besparing geeft.

water-811381_640Water

We willen uiteraard zo min mogelijk water verspillen. Naast waterbesparende kranen en douchekoppen, kan je daarbij ook denken aan het gebruik van regenwater. Regenwater kun je gebruiken voor je wasmachine en je toilet. Wij hebben al een kleine waterput, maar ook de gierkelder zouden we kunnen omvormen tot regenwater opvangreservoir.
Maar er zijn nog meer duurzame mogelijkheden. Je kan het grijze en zwarte afvoerwater van elkaar scheiden. Het zwarte afvoerwater komt van het toilet en gaat rechtstreeks het riool in. Het grijze water is van alle ander bronnen en is minder vies. Dit kan je thuis zuiveren, waarna je het weer kunt gebruiken in bijvoorbeeld het toilet, de wasmachine of in de vijver of sloot. Het voordeel hiervan is dat je het relatief schone water niet dezelfde intensieve zuivering hoeft te ondergaan als het zwarte water, waardoor je veel energie bespaart

peacock-butterfly-1559875_640Tuin

Ook in de aanleg van de tuin kan rekening gehouden worden met het milieu. Bijvoorbeeld door te kiezen voor natuurlijke begrenzing, nestelvoorzieningen, en de keuze voor planten die vlinders en bijen aantrekken. Maar ook bijvoorbeeld door te kiezen voor waterdoorlatende bestrating, waardoor regenwater het grondwater aanvult. Vaak wordt regenwater afgevoerd via het riool waar het dezelfde behandeling krijgt als vervuild water. Terwijl het in principe schoon water is. Wij vangen inmiddels een deel van het regenwater op, een deel loopt naar de sloot en de rest loopt nog over het erf. We denken er wel aan om meer op te vangen voor gebruik in de tuin, toilet en wasmachine. (foto’s Pixabay)

Er zijn nog veel meer mogelijkheden. Daar ben ik erg benieuwd naar. Heb jij een duurzaam huis en wil je er graag over vertellen? Laat een reactie achter of stuur een mail naar communicatie@nmfdrenthe.nl en dan kom ik graag eens een kijkje nemen.