Drents bier met een biologisch tintje

Ageda

bier_jonge beerLokaal en puur eten gaat niet alleen over eten, maar ook over drinken. Ik ben een bierliefhebber. Niet in de zin van een zuipfestijn, maar van het genieten van een goed gebrouwen biertje. Straight pils of een lekkere tripel-, blond- of bokbier. En wat een geluk dan dat we in Drenthe ook verstand hebben van bierbrouwen. Net als in Groningen overigens. Bierbrouwen is al lang niet meer voorbehouden aan België en Limburg.

Drenthe kent vijf bierbrouwerijen: Jonge Beer in Hoogeveen, Maallust in Veenhuizen, De Veteraan in Zweeloo, de Drentse Schans in Holsloot en de Gulzige Gans in Coevorden. Afgelopen zaterdag ontmoette ik op het 7e Noordelijk Speciaalbierfestival in Groningen de brouwers uit Hoogeveen en Coevorden. En uiteraard proefde ik hun donkere brouwsels.

‘We eten al jaren vegetarisch en biologisch, dan is het logisch dat we ook biologisch brouwen.’

bier1Jonge Beer
Jonge Beer uit Hoogeveen verraste me met het feit dat ze niet alleen lekker bier hebben, maar dat deze ook nog eens biologisch gebrouwen is. De mout is gecertificeerd, de hop wordt lokaal verbouwd op zorgboerderij Noaberhoeve in Echten. Voor Jan en Alie de Vries de normaalste zaak van de wereld. “We zijn al jaren vegetarisch en eten biologisch, dan is het logisch dat we dat ook ons bier biologisch brouwen”, vertelt Jan op het Noordelijk Speciaalbierfestival. Maar een keurmerk heeft het bier niet, zie ik al snel. “Probleem is dat een keurmerk ‘verdienen’ veel geld kost. En daar zijn we gewoon te klein voor.” bier_humberJonge Beer is sinds dit jaar op de markt, maar Jan brouwt al sinds 1982. Het is zijn lust en zijn leven. En dat is te proeven. Ik geniet van de Humber, een amber-bruinkleurig bitter bier van vijf procent. Daarnaast brouwen Jan en Alie HobBlont, Wadder en Jopper. Op kleine schaal, zo’n 150 liter per week. Maar wie weet zit uitbreiding er in de toekomst nog in. Momenteel is het bier van Jonge Beer verkrijgbaar in de regio.

Bier_snaterwaterDe Gulzige Gans
De naam Gulzige Gans is niet uit de lucht komen vallen. Coevorden staat immers bekend als Ganzenstad. Bert Calkhoven brouwt samen met zijn vrouw Monique zo’n 100 liter bier per week. Het is een typische huisbrouwerij, de afzetmarkt is nog klein. Maar dat doet niks af aan de smaak van het bier. Ik liet me het Snaterwater, een blond enigszins fruitig biertje, zeer goed smaken. Verder brouwen ze onder andere Tripel Waggel, de Quadrupel en Kachel. In onder meer Coevorden, Emmen, Hoogeveen en Groningen vind je het bier van de Gulzige Gans in café en/of slijterij.

Bier heeft een enorme watervoetafdruk. Vooral voor het telen van hop en mout is veel water nodig.

Watervoetafdruk
Hoe lekker ik bier ook vind, het bezorgt me wel altijd een klein schuldgevoel. Bier brouwen heeft namelijk een enorme watervoetafdruk: 75 liter voor één glas. Waar dat in zit? Vooral in de teelt van hop en mout is veel water nodig, 90 procent van de totale hoeveelheid. Uiteraard zit er wel verschil in wáár de grondstoffen vandaan komen. In het ene land is het droger dan in het andere. Daarnaast kost het mouten en brouwen aardig wat water, evenals het koelen, het spoelen en het verpakken van het bier. Gelukkig zitten de Nederlandse brouwers niet stil en nemen ze hun verantwoordelijkheid. Er wordt hard gewerkt om de watervoetafdruk flink te verlagen en verder te verduurzamen. Ook door de Drentse bierbrouwers.