Dieven!

Jack

De kenner weet precies wat ik bedoel. Kijk ook maar naar de foto. Herken je hem nog? Mijn tomatenplant uit de kas? In een eerder blog kon je, als je de leesbril nog niet nodig hebt, de twee tomatenplantjes herkennen. Nu kun je er niet meer omheen.

trots!

trots!

Joekels zijn het ….. Monsters! En dat na twee maanden. Kun je je voorstellen dat ik ze al die tijd amper naar ze omgekeken heb? Geen water gegeven, niet met ze gepraat of gedieft. Alleen maar aan een touwtje opgebonden. Nu moet ik wel zeggen dat ik de grond eerst bewerkt heb met compost van de composthoop. Een van de mooiste zaken van tuinieren, tuin’afval‘ recyclen. Gewoon weer opnieuw gebruiken. Het mooie is dat de voedingswaarden niet verloren gaan. Wellicht dat dit ook de groeispurt van de planten verklaart. Wellicht vraag je je af, wanneer komen die tomaten dan? Nou, ik ben bang van niet. Ik heb niet gedieft.

Dieven

tegeltje tomaat

tegeltje eerzaam dieven

Dit is best handig, dat dieven. of eigenlijk noodzakelijk. Wat je doet is het verwijderen van groene blaadjes die in de oksels zitten van de tomatenplant. Wanneer je ze niet dieft, dan gaan de blaadjes uitgroeien tot nieuwe stengen met bloemen en vruchten. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn. Alleen je haalt je enorm veel onhandig werk op de hals. De stengel van de tomatenplant is niet zo stevig. Je zult alle takken moeten ondersteunen.

Treurig; hij wordt niet ondersteund

Treurig; hij wordt niet ondersteund

Daarnaast heb je ook zonlicht nodig om de tomaten mooi te laten verkleuren. Zo’n groene parasol houd wel heel veel vitamine D tegen. Dat dieven moet je overigens wel met een mesje of knippertje doen. Wanneer je het blaadje eruit trekt, dan beschadig deze toch wel gevoelige plant vrij snel.

Pytophtora

Bij deze foto zie je dat mijn tomaten die ik buiten heb geplant, ziek zijn. Een hele nare ziekte.  Pytophtora dit is een schimmelinfectie. Echt heel naar. En erg besmettelijk (niet voor de mens gelukkig); het virus verspreid zich door de lucht. Hoe langer het vochtig is in de zomer, hoe groter de kans

Pytophtora, ofwel niet goed

Pytophtora, ofwel niet goed

dat de ziekte de kop opsteekt.  Het was van mij ook wel een beetje dom van mij om daar ook tomaten planten neer te zetten. Vorig jaar haalde ik daar ook aardappelen uit de grond. Een aantal hadden precies de zelfde vieze bruine vlekken. Tomaten en aardappelen zijn natuurlijk familie van elkaar. Nachtschadeplanten. De aankomende vier jaar zal ik daar geen aardappel of tomaat meer in de grond zetten.

Kas

Zo zie je maar, dat het toch wel handig is om tomaten niet buiten maar binnen te kweken. Een kas of in de serre of gewoon in de keuken. Vooral als je in een appartement hebt met een raam (en vensterbank) op het zuiden, dan zou ik dit zeker willen tippen. Als er maar voldoende zonlicht is. Er zijn mensen die een allergische huid reactie krijgen als je met de plant in aanraking komt. Bij mij pikt het ook een klein beetje. Ow, en vergeet natuurlijk niet te dieven.