De wortel
JackHij is goed voor de ogen. Dat is geen sprookje
De leukste groente om te telen vind ik de wortelen. Of de wortels. Een groente die de kinderen ook echt lekker vinden; ze zijn licht zoet en eenvoudig te bereiden. Vroeger aten we gegaarde wortels met een klontje boter en strooide moeders geraffineerde suiker eroverheen om de groeten te glaceren. Omdat ik vind dat er al voldoende Calcium, vitamine C, Bèta caroteen, ijzer, en de vitamines B1 en B2 inzitten, ga ik mijn kinderen niet te veel verwennen met de vitamine S(uiker).
Bèta caroteen.
Wortels zijn goed voor de ogen! De bèta caroteen wordt in de lever omgezet in
vitamine A. En dat is zeer goed voor de ogen. Een tekort kan leiden tot droge ogen en een verstoort nachtzicht. Overigens volle zuivel producten (zoals boter) en lever zijn ook rijk aan vitamine A, alleen dat snackt niet zo lekker vind ik. A half a carrot a day keeps the eyedocter away!
Vroeg beginnen
Je kunt al vrij vroeg beginnen met het inzaaien van wortels. Dat zou ik ook doen, omdat je het hele jaar jezelf kunt trakteren op een fijne peen. Januari onder glas of in de kas kan prima. De zaadjes kunnen een temperatuur aan van -6 graden Celsius. Let er wel op dat je wisselteelt moet toepassen. Ofwel als je een jaar de grond verblijdt hebt met je wortels, je de aankomende 3 a 4 jaar de grond niet meer mag lastigvallen met je wortel hegemonie.
Wortelvlieg
Het nare is alleen, hoe later je de wortelen zaait/ oogst, hoe groter de kans dat de wortelvlieg de oogst beschadigd. In dat geval zou je ze voor mei al moeten oogsten en pas in juni weer gaat inzaaien. In mei trekt de wortelvlieg namelijk erop uit en gaat de eitjes leggen. Wat wel dan weer jammer is, want april is de ideale maand om de winterpeen te zaaien.
Binnen telen
Bij een grootgrutter (met die rare initialen) kun je van die gekke ronde worteltjes
in voorverpakte zakjes kopen. Ik heb goed nieuws: Dit zijn niet voorbewerkte worteltjes, maar dit zijn heuse parijse worteltjes. Ideaal voor de binnenkweek voor de mensen die geen tuin hebben. Op het balkon of in de keukenvensterbank kun je een bak met losse aarde plaatsen. Ook voor de buitenteelt moet je wel beschikken over losse aarde. Kleigrond is vaak te hard en kan de punt niet echt naar beneden groeien.
Planten
Het zaaien is heel eenvoudig. Ze moeten onder 1 cm aarde liggen. En met een afstand van 15 cm. Wat ik doe, is dat ik de grond los maak en vervolgens met een stokje of met de vinger een kuiltje maak door de grond licht aan te drukken. Dan gooi ik er een drie of vier zaadjes in en bedek het met de grond. Er zijn tuinders die kiezen voor het maken van een kuil. En deze dan in de eerste maand bedekken met bijvoorbeeld folie of plaatmateriaal, om de warmte er in te houden. Anderen kiezen ervoor om de grond juist op te hogen om de wortels de vrijheid te geven flink wat cm de diepte in te groeien.
Mocht je vroeg in het jaar gaan zaaien, dan zal de oogst wat langer op zich wachten. Als je in juni zaait, dan kun je al binnen 2-3 maanden oogsten.
Veel plezier en geniet er van!