De ontwikkeling van mijn uitdaging

Wianne

Mijn plan:

Graag wil ik mijn ecologische voetstap verkleinen, onder andere door mijn afvalstroom te verkleinen. Verkleinen voor het deel dat haalbaar is, ombuigen tot hergebruik waar dat kan.

Omdat ik al groente en fruit rechtstreeks van de kweker haal, heb ik weinig vulling voor mijn afvalbak. Alle verpakkingsmateriaal dat hergebruikt kan worden, reist mee terug.

Externe partijen hebben ook invloed op de uitvoering van mijn uitdaging. Die heb ik niet in de hand. Een spannend onderdeel, dat het effect dat ik wens te bereiken bepaalt.

Op de foto’s bij dit bericht kunnen jullie zien hoe mijn plan op korte termijn vorm heeft gekregen.

 

De oriëntatie en de voorbereiding: 

Na mijn vorige blog ben ik op zoek gegaan naar een compostvat. Deze moet goed afgesloten zijn; wat is er op de markt? Kan ik hem zelf ergens ophalen? Met die vragen ben ik aan de slag gegaan en na enig zoekwerk op internet ben ik erin geslaagd op een extreem warme dag mijn compostvat te scoren! Yes!!

Vervolgens heb ik hem in mijn schuurtje opgeslagen, omdat het nu tijd is geworden voor de vervolgstap: het gericht benaderen van de woningbouwvereniging.

P1010032

Door de warmte ondervind ik hinder in huis van het fruit en groenteafval dat nog steeds in mijn afvalbak belandt; vooral een lading fruitvliegjes. Een snelle oplossing, zeker met de middelen al binnen handbereik, is gewenst.

Mijn plan is realistisch en kleinschalig. Temeer door de reactie van de woningbouw. Vanaf de dag van ondertekening liet men al doorschemeren blij te zijn als bewoners zorg dragen voor de groenzone achter de woningen. Mijn prioriteit ligt daar net na mijn verhuizing niet. Meerdere bewoners vroegen me de afgelopen maanden of ik geen zin had om een stukje tuin te hebben, haha. Is het aan mijn neus te zien? Dacht ik. Vervolgens de woningbouw benaderd met de vraag zo ja, met hoeveel personen delen we dan het stuk grond?

Op basis van de reactie is nu aan mij de taak om met de buren om tafel te gaan. Eén voor een heb ik hen benaderd, waardoor gauw een week voorbij is. Dit leidde tot verwachte antwoorden, nieuwe informatie én een verrassend leuke ontmoeting! Geen weerstand voor de komst van mijn compostvat!

De rest van mijn plan, het inrichten van mijn verdere tuintje, gaat op de lange baan. De andere buurvrouw heeft ook ideeën, waardoor we later dit jaar de haalbaarheid daarvan zullen bekijken. Een breder gedragen wens van de groenzone leidt voor ons allemaal tot een aantrekkelijker uitzicht. Een mooie uitkomst van het bespreekbaar maken van de huidige situatie!

Het voorbereiden van de plek en de plaatsing van het compostvat

Afgelopen weekend had ik tijd om dat aan te gaan pakken. Na wat P1010048hulpmiddelen bij elkaar te hebben gezocht kon ik aan de slag. Eerst gras verwijderd, waarbij ik al allerlei dieren tussen het gras tegenkwam. Die moeten toch maar even een stukje verderop hun leven gaan voortzetten, een klein stukje grond voor mijn compostvat mag wel van hun grote territorium af.Vervolgens heb ik de omheining geplaatst en de ton.

Zie hier het eindresultaat:

P1010056

De fruitvliegjesplaag is sinds de plaatsing van het compostvat op zijn retour. Natuurlijk gerealiseerd met middelen die de toets der kritiek kunnen doorstaan: schaaltjes met azijn en folie erover doen een deel van het werk. Na wat geduld oefenen kan ik uiteindelijk weer zonder fruitvliegjes in huis verder.

Benieuwd ben ik wel naar de werkelijke hoeveelheid afval die vanaf heden nog richting ondergrondse afvalcontainer zal gaan. Dit wordt het vervolg van mijn opdracht:

Consuminderen op een manier die bij mijn leefstijl past!