De kraambank

Lilla

Voordat ik was bevallen van onze zoon had ik via ruilhoeken, vrienden en familie een aardige collectie baby spullen bij elkaar verzameld. Eigenlijk te veel, wat resulteerde in een overvolle inbouwkast vol met babykleertjes en overige babyspulletjes. Ik wist ook nog niet zo goed wat bij mij paste qua artikelen waardoor ik van sommige dingen dubbel had. Bijvoorbeeld: ik had zowel een badje als een tummy tub. Pas toen ik het echt ging gebruiken bleek de tummy tub niet echt ons ding te zijn.

Toen ik mijn kraampakket ontving tijdens de zwangerschap kwam ik erachter dat wat overblijft van de kraampakket zeer welkom was bij Stichting Baby Hope. Dit is een stichting dat wil bijdragen aan het verminderen van moeder- en kindsterfte in ontwikkelingslanden door het inzamelen van ongebruikte materialen uit Nederlandse kraampakketten. Gezien ik liever niets weggooi en dit mij een mooi initiatief leek had ik dus al een doos staan met het restant van mijn kraampakket.

Ondanks dat ik het een zeer waardevol stichting vind, was ik toch nog blijer toen mijn verloskundige Sabrina Goossens een bericht op facebook plaatste over de opening van de kraambank in stad Groningen! De kraambank is een initiatief van Isis Kraamzorg en is bedoeld voor aanstaande moeders die zelf geen babyuitzet kunnen betalen. Hier kon ik naast mijn kraampakket ook babykleertjes en artikelen doneren. Een mooi lokaal initiatief waardoor mijn ecologische voetafdruk laag blijft.

Enthoussiast ging ik alle maten babykleertjes bij langs. Van de kleertjes die hem nu al te klein zijn heb ik slechts een paar favoriete stuks bewaard.. voor de herinnering (of als er ooit nog een tweede komt). De rest kon in de doos naar de kraambank.
Daarna keek ik naar de doos met maat 62 kleding.. Heb ik nou echt 40 rompertjes, 30 longsleeves en 15 broekjes nodig van maat 62? Nee, want ook van maat 56 gebruik ik eigenlijk maar een stuk of 6 kledingsetjes als favoriet, de rest komt helemaal niet aan de beurt maar neemt wel veel plaats in beslag. Dus heb ik van alle maten 15 kledingstuks uitgezocht die ik het leukste vond en dus ook echt zou gebruiken. De rest kon ook in de doos naar de kraambank.

En dan de spulletjes: plastic bewaarbakjes, speelgoed, knuffels, slabbetjes, schoenen, test luiers, etc. Veels te veel voor één kind. Dus ben ik weer aan het sorteren geslagen. Ook de tummy tub gaat mee naar de kraambank.

Afgelopen vrijdag heb ik de kraambank mogen aanvullen met deze spullen. Het voelt goed om lokaal andere moeders te steunen en ondertussen het huis te minimaliseren zonder dat mijn ecologische voetafdruk gevaar loopt! 🙂