De donkere dagen voor kerst? Licht genoeg!!
DorindaDe zon schijnt. Elke dag! En nu denk je: ?!? Klopt deze blog in deze donkere weken in december? Maar de timing van de blog is goed, hoor. Het zijn de kortste dagen van het jaar. En toch ga ik jullie meenemen in een zonnig verhaal.
15 december 2016
Het weerbericht: zwaarbewolkte dag. 6 graden (gevoelstemperatuur 3 graden). Zon op 8.41 uur, zon onder 16.28 uur. Zeven uur en driekwartier daglicht, maar op zo’n bewolkte dag levert dat geen zonnestraaltje op. Toch wek ik vandaag 309 Wh op, want ik heb daglichtpanelen. En deze maand, dat is nu 15 dagen, al 19,55 kWh.
Verbruik
Al enkele jaren schommelt ons totale jaarverbruik rond de 3000 kWh. We zijn met vijf mensen, het is bij elkaar niet heel veel. We letten op dat we geen onnodige lichten laten branden, douchen niet te lang en te vaak. Verspilling voorkomen we echt. Denken we.
Met zonnepanelen kunnen we een groot deel zelf opwekken, ongeveer 2400 kWh. Dat beeld werd ons al eens voorgerekend, en het bleef in ons hoofd spoken.
In 2015 hakten we de knoop door. Oke, je moet natuurlijk een bedrag investeren, maar het levert dus elke maand direct iets op. De teruggeleverde kilowatturen mogen we verrekenen met afgenomen kilowatturen van de energieleverancier. Dit betekent bijvoorbeeld dat gebruikte kilowatturen in de nachtelijke uren weggestreept mogen worden tegen de meeropgewekte kilowatturen tijdens de zonnige momenten. Deze regeling, de salderingsregeling, stond voorlopig gegarandeerd tot 2020. Beetje onzeker, maar de argumenten om het te doen bleven steeds vaker terugkomen in onze gedachten:
- groene energie
- zelf produceren
- onafhankelijker van energiebedrijven
25 september 2015
Vrijdag 25 september was de grote dag. We hadden er naar uit gekeken, konden eigenlijk niet meer wachten nadat we de beslissing hadden genomen. Maar goed, gelukkig werden we snel ingepland. De wagen van het installatiebedrijf reed voor met een grote aanhanger met…11 zonnepanelen!
De installatie ging snel en soepel; in een halve dag was het geregeld. Het betekende dat de 25e september meteen ook onze eerste productiedag werd! De zon scheen tot ‘ie onder ging, tegen half acht. En de rest van het weekend, en de week….. Met een app kun je mooi nagaan (per paneel!) wat je opwekt.
Resultaat na een jaar
We hebben dus 11 panelen: 5 aan de voorkant van het huis op het zuidwesten en 6 aan de oostkant van het dak. Tot een uur of drie vangen we daar nog zon. Alle 11 panelen liggen langs de dakgoot, op een rij. Geen volgelegd dak dus, dat vonden we niet zo mooi. De panelen zijn individueel geschakeld, zodat ze ieder hun eigen opbrengst kunnen genereren. Op zolder staat de transformator.
De beloofde opbrengst per jaar: 2400 kWh. Maximaal (piekvermogen) 2970kWh. Het afgelopen (bijna volle) jaar 2016, bracht ons 2530kWh. En zoals je weet was het geen geweldig zonnig jaar. De maand mei leverde het meest op: bijna 400kWh. Juli ongeveer 350kWh. Interessant is nu de jaarafrekening van de energieleverancier. En zoals ik al zei, doordat we daglichtpanelen hebben, schijnt zelfs de zon in de donkere decembermaand!
Gedragsverandering
Voor de installatie gebruikten we vooral de nachtstroom voor de wasmachine en de vaatwasser. Beide apparaten programmeerden dan op het voordeliger tarief. Nu zet ik de machines juist aan als de zon schijnt, dus overdag! Dat was even wennen, maar nu doen we niet anders. Even voor het beeld: een wasbeurt met een wasmachine uit 2010 kost qua energieverbruik per wasbeurt, gemiddeld 0,78kWh (= € 0,17). Op een zonnige winterdag, bijvoorbeeld begin december, toen het zo koud was kan ik dan zo drie wasmachines ‘gratis’ draaien overdag. Kan je nagaan in de zomer!!
Uitdaging voor 2017
Voor 2017 hebben we onszelf ten doel gesteld het energieverbruik nader te onderzoeken. Bijvoorbeeld kun je beter een heetwaterbron gebruiken of een waterkoker? (Een waterkoker trekt vaak 3 minuten het maximale vermogen, bijv 2000Watt. Dat kost 2 cent per keer.) Wat kost nu precies onze vriezer in verbruik? En moeten we dan een nieuw, zuiniger apparaat kopen? Onze stofzuiger begaf het en toen hebben we naast kwaliteit heel nadrukkelijk gekeken naar het verbruik bij de keuze voor de nieuwe. Het nieuwe apparaat voldoet aan de nieuwste eisen, is iets minder krachtig dan die we hadden, maar ook veel zuiniger.
Kortom, de eerste aanschaf is de energiestekker. Meten, weten en dan handelen. Op naar 2017!
Goed nieuws:
Lange tijd is er onduidelijkheid geweest over de salderingsregeling. Dinsdag 13-12 j.l. is echter de motie, om de salderingsregeling te continueren of te verbeteren, van Jan Vos (PvdA) en Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) aangenomen!
De onzekerheid over de regeling is hiermee afgenomen en de regeling wordt tot en met 2023 minimaal in stand gehouden, of zelfs verbeterd. Misschien ook een reden om zonnepanelen aan te schaffen!