21 april: De dag van de aardbei

Jack

Vandaag is het de dag van de aardbei. In het hele land worden allerlei festiviteiten gehouden die het zomerkoninkje eren. Parades, optochten, op kermissen, beurzen en kwekerijen. Op lagere scholen is er een thema dag georganiseerd en ook de middelbare scholen verstrekken aardbeien bij de lunch gratis.

picture of lovely woman in red dress with note card

aardbeienmeisje

Bij een aantal semi overheidsbedrijven zijn stands opgericht met prachtige aardbeienmeisjes die u voor weinig geld de aardbeien aanbieden. Wellicht is het ook voor uw werkgever interessant om daar volgend jaar eens aandacht aan te besteden.

28 soorten
Was dit allemaal maar waar. Helaas zie ik te weinig festiviteiten omtrent deze vrucht. Best jammer, het is zo’n voedzaam dingetje en hij ziet er zo leuk uit! Er zijn zo verschrikkelijk veel soorten aardbeien. Op mijn favoriet website www.vreeken.nl worden er 28 soorten aangeboden. In mijn tuin heb ik er ook een paar: De zwarte aardbei, witte ananas aardbei,

klimaardbei

klimaardbei

de klimaardbei en nog een paar soorten waarvan de tekst op het bij behorend kaartje door de regen is weggespoeld. Ik heb alle aardbeien vorig jaar flink laten uitlopen. De grond heb ik (nog) niet verrijkt met meststoffen of NPK (Stikstof, Fosfor en Kalium). Ik verwacht heel veel maar kleine aardbeitjes te gaan oogsten. Een mooi dilemma, ergens wil ik een zo veel mogelijk zelfregulerende moestuin hebben, maar aan de andere kant wil ik mijn kinderen hun zomerse lekkernij niet ontzien.

tegeltje bil van april

Eigenwijze april

Ach vorig jaar!
Overigens vorig jaar 21 april was het officieel de dag van de aardbei. Vandaag blijkt het de dag van de slager te zijn. http://fijnedagvan.nl/info/?id=3982 . Contrasterend……. Het is denk ik ook wel wat te vroeg in het jaar om de aardbeien te promoten. Bloesem komt amper op dit jaar, vannacht hebben we in Nederland op een paar plaatsen zelfs nog vorst aan de grond gehad. De wil van april, is als een doorn in mijn bil. Vroege aardbeien die binnen worden gekweekt, in kassen of in tunnels, die gaan al de goede kant op. De professionele kweker heeft natuurlijk jaarrond aardbeien in de aanbieding. Eigenlijk zouden we later in het jaar een dag van de aardbei moeten organiseren. Doet u mee?

Dé aardbei

Dé aardbei

Weetje

De aardbei staat zeker in de top tien (aangevoerd door uiteraard de appel) van de
meest geconsumeerde vruchten in Nederland. Wereldwijd word de lijst aangevoerd door de mango. In de Verenigde Staten zijn de vruchten een stuk harder dan de zachte broertjes in Nederland. Ze zijn ook een stukje groter. Het allerleukste weetje, over de aardbeien, vind je in Horst in Noord Limburg!!

Aardbeientoren
Tot slot nog een ding: Ik zag van de week toch iets moois! Een bloementoren! Een ronde toren van zo’n 1.50-1.80 meter hoog. In het midden zit een holle buis waar je je GFT afval in kwijt kan. Dit wordt gecomposteerd (wormen helpen een handje) en wat dan weer als voeding dient voor de bloemen. Misschien is het ook wel handig om dat volgend jaar bij de aardbeien eens te proberen. Zie hier de link voor een filmpje. Zo’n toren is ideaal om op hoogte de vruchten te kweken: Slakken kunnen er moeilijk bij en voor de (oudere) mens met hurkproblemen is het een fijne werkhoogte. Alleen dan moeten we nog iets bedenken tegen de gulzige vogeltjes.