DAG 63 VAN MIJN 100 DAGEN ZONDER RESTAFVAL: BADKAMER EN SCHOONMAKEN

Marlieke

Afgelopen weekend vroeg ik bij een koffietent met papieren bekers of ik mijn koffie mee kon nemen in mijn eigen beker. ‘Je bent de eerste die dat hier vraagt! Wat goed! Leef je zero waste? Zelf een koffiebeker kopen staat eigenlijk ook op mijn lijstje wereldverbeterende plannen…’

Zulke reacties zijn het allerleukste aan mijn honderd afvalvrije dagen, waarmee ik me nu al twee maanden mee bezighoud. Ik voel me nog steeds een groentje op dit gebied, maar wat een energie geeft het om alsnog andere mensen te inspireren!

Het inkopen van eten gaat me inmiddels gemakkelijk af, maar een plasticvrij huishouden heb ik nog lang niet. Grootste obstakels? De grote hoeveelheid schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten die ik nog op voorraad heb staan. Langzaam maar zeker komt er gelukkig verandering in.

  • In plaats van een kunststof tandenborstel poets ik met een bamboe exemplaar. Alleen de haren van de borstel zijn synthetisch, de houder kun je als hij aan vervanging toe is begraven in de grond (Hydrophil, gekocht bij Vegansuper, €3,90)
  • Make-up verwijder ik met vloeibare kokosolie en een washandje in plaats van wattenschijfjes. Een zachtere doek om mijn ogen mee af te nemen staat nog op mijn verlanglijstje. Op internet zijn ook herbruikbare watenschijfjes te vinden.
  • Dag- en nachtcrème heb ik vervangen met zoete amandelolie uit een glazen fles (helaas nog wel met een plastic dopje)
  • Deodorant maak ik zelf, goedkoop, simpel en het gaat al maanden mee. Het recept heb ik gevonden op http://www.degroenemeisjes.nl/diy-deodorant/
  • Ouderwetsche zeep in plaats van douchegel uit een fles. Wel probeer ik er goed op te letten dat de zeep ook zonder dierlijke producten is gemaakt.
  • Ook voor mijn haar heb ik zeepjes, die een vriendin voor me heeft meegenomen uit Duitsland. In Groningen heb ik ze ook te koop gezien bij Kokotoko (Oosterstraat).
  • Ik had nooit gedacht dat ik ooit cacao en maïzena in mijn haar zou smeren, maar het werkt perfect als droogshampoo!

Toch staan er nog wat plastic verpakkingen in de badkamer: zonnebrandcrème, lenzenvloeistof, tandpasta en scheerschuim. De laatste twee zijn gemakkelijk te vervangen als ze eenmaal op zijn, over de eerste twee moet ik nog meer onderzoek doen. Hetzelfde geldt voor make-up. Tips zijn welkom J

Door naar het beroemde keukenkastje onder de kraan. Volgens mij heeft iedereen daar wel een afwasteiltje en een hoop plastic flessen staan. Al is schoonmaken als student niet mijn grootste prioriteit (oké, ik overdrijf, mijn huis is in prima staat voor een studentenflat), ook bij ons staan er meer middeltjes dan ik in werkelijkeid gebruik. Mijn doel is om ook deze te gaan vervangen. Afwasmiddel is al gelukt: bij sommige natuurwinkels kun je ecologisch afwasmiddel bijvullen. Daarnaast heb ik ook een zeepklopper met een vast blok zeep erin om door het afwaswater te slaan. Niet schuimig, wel schoon. Dille & Kamille, in de Groningse binnenstad, is een goed begin om het schoonmaakkastje te verduurzamen. Hier verkopen ze houten (afwas)borstels en huishoudzeep zonder verpakking. Zeep en water blenden schijnt de werken als goed schoonmaakmiddel en kan ook in de wasmachine. Ook over baking soda heb ik goede dingen gehoord en ga ik zeker snel uitproberen. Soms is afvalvrij leven weer een beetje terug in de tijd gaan.

Als al die verpakkingen van verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen tegelijk leeg zouden zijn, heb ik zo een vuilniszak vol. Voor het laatst, hopelijk. Vandaag, op dag 63 van de 100, heb ik nog geen kwart vuilniszak vol. Mijn restafval tot nu toe weegt 166 gram, precies één ons erbij deze maand. De boosdoeners: een lege fles lenzenvloeistof en twee kapotte panty’s.

Schoonmaakmiddelen en cosmetica waren niet de eerste producten waar ik aan dacht toen ik de afvalvrije uitdaging aanging. Hoe ziet jouw badkamerkastje eruit? Vol met verpakkingen of maak je ook wel eens iets zelf? Een aanrader om eens te kijken hoe je hier een groener verschil kunt maken!