Voetspot

Mijn voetafdruk, de uitdaging

Menu

Skip to content
  • Home
  • Over de voetspot
  • De bloggers
  • Voetafdruktest
  • Voetspotkaart
  • Privacyverklaring
  • Contact

Brouwerij de Jonge Beer: ‘We hebben uniek bier van biologische oorsprong’

Alie en Jan de Vries

Alie en Jan de Vries

Een streekmarkt hier, een proeverij daar of een rondleiding in de brouwerij zelf. Jan en Alie de Vries van brouwerij Jonge Beer uit Hoogeveen proberen hun bier zoveel mogelijk zelf aan de man te brengen. Hun bier, dat met zoveel liefde wordt gebrouwen. “Ik ben echt bezig met de smaak. Smaak is zo belangrijk!”

Jan en Alie openden in 2015 hun bierbrouwerij. Wekelijks brouwen ze zo’n 150 liter. Daarmee behoren ze tot de kleine brouwerijen. Er staan drie ketels, een tap, een uitstalkast en verschillende tafels en stoelen. Alles is tweedehands, vertelt Jan niet zonder trots. Hij denkt er niet eens aan om iets nieuws aan te schaffen. “Waarom iets nieuws kopen als we alles ook tweedehands te koop is?” Zo makkelijk hij redeneert over tweedehands, zo makkelijk legt hij ook hun keuze voor biologisch bier uit. “Voor ons was het een logische stap om biologisch bier te brouwen. We eten thuis ook biologisch en zijn al dertig jaar vegetariërs. Het is gezonder voor ons én voor onze planeet. We zijn rentmeester van deze aarde, we moeten er zuinig op zijn.”

Assortiment
Een Witte Weyte

Maar een biologisch keurmerk heeft het bier van Jonge Beer niet. “De reden daarvoor is simpel: het keurmerk is voor ons te duur. Daar zijn we veel te kleinschalig voor. We kunnen  er niet van bestaan, het blijft wat verdienste aangaat een hobby. Maar geen keurmerk betekent niet dat ons bier niet biologisch is. Want we gebruiken zoveel als mogelijk biologische grondstoffen.” Zo veel als mogelijk? “Het unieke van ons bier mag niet lijden onder de beschikbaarheid van grondstoffen”, legt Jan uit. “Smaak en kwaliteit is voor ons het belangrijkste. En helaas zijn hop en mout niet altijd biologisch beschikbaar. Maar ik kan je wel zeggen dat ruim 90 procent van de ingrediënten in een flesje bier van biologische oorsprong is. En dat is meer dan het keurmerk voorschrijft.”

Hop in de achtertuin
Met de ingrediënten blijft het soms puzzelen. Zo was Biologische ingrediëntenhop de afgelopen tijd in het nieuws omdat er een tekort was. Volgens Jan, die voordat hij zijn brouwerij opende al dertig jaar als hobby bier maakte, komt dat omdat enerzijds de teelt is afgenomen. Het is nogal arbeidsintensief en levert niet altijd genoeg op. “Maar het komt zeker ook omdat er meer kleine brouwerijen zijn gekomen die speciaal bier produceren. En speciaal bier heeft meer hop nodig.”

Jan en Alie hebben een oplossing voor het tekort: Ze verbouwen zelf hop. Eén soort in de eigen achtertuin, en drie andere soorten bij zorgboerderij Naoberhoeve in Echten. “Het is experimenteren, maar tot nu toe loopt de teelt heel goed. We hebben vorig jaar voor het eerst geoogst.” Hop verbouwen en vooral oogsten is arbeidsintensief. De planten worden 7 meter hoog. De ‘hop-bellen’ worden handmatig geoogst. Het oogsten en wieden gebeurt op de boerderij; Jan zelf droogt de hop. De opbrengst is op dit moment nog niet voldoende, maar Jan en Alie verwachten dat het in de toekomst meer wordt. “De keuze om de hop op de Naoberhoeve te telen was voor ons een logische”, vertelt Alie. “We doen daar al jaren onze boodschappen. We staan helemaal achter de filosofie van de Naoberhoeve.”

Brouwerij de Jonge BeerDuurzaam oog
Sinds de start van de brouwerij, bekijken Jan en Alie elk aspect in het productieproces met een duurzaam oog. Alie loopt het proces bij langs. “Bier heeft verpakking nodig en verpakking zorgt voor afval. Dus discussieerden we over de glazen flesjes: glas voor in de glasbak of retourflesjes? Wij zijn te kleinschalig om de flesjes terug te nemen, te spoelen en her te gebruiken. Bij grote brouwerijen gaat dat in grote massa. Maar er zijn zware chemicaliën voor nodig en dat moet je weer recyclen. Dat is voor ons niet te doen.” Ze kozen voor sterk maar dun glas uit Leerdam, waardoor de voetafdruk van de flesjes kleiner is dan de flessen uit China.

Watervoetprint
“Bier brouwen kost veel water”, gaat Alie verder. “Standaard De ketelsgebruiken de grote brouwerijen 10 liter water voor 1 liter bier. Dat water is nodig voor het productieproces, én voor de schoonmaak van de ketels. Sinds een paar jaar hebben een aantal grote bewuste brouwerijen hun waterverbruik weten terug te dringen naar 4 liter per liter bier. Wij gebruiken momenteel 6 liter water per liter bier. We hebben een enorme besparing weten te realiseren door het water dat wordt gebruikt voor de afkoeling van het bier, na gebruik op te vangen. Het heeft dan een temperatuur van 50 graden. Met dit water maken we de ketels schoon. Ik hou nauwlettend in de gaten hoeveel water en energie we verbruiken in onze brouwerij.” Op het verlanglijstje van brouwerij Jonge Beer staan nog zonnepanelen. “Dan zal ons energieverbruik nog verder naar beneden kunnen”, zegt Jan. “We doen er alles aan om smaak en kwaliteit van ons bier perfect te krijgen, en onze voetafdruk zo klein mogelijk.”

Nieuwsgierig geworden naar Jonge Beer?
WIN-ACTIE: Brouwerij Jonge Beer verloot een cadeau-set met 4 verschillende speciaalbiersoorten uit het assortiment. Wil je kans maken op deze set? Mail dan je naam naar communicatie@nmfdrenthe.nl. We loten dan na de zomervakantie en de winnaar krijgt per e-mail bericht. Het pakket is zelf op te halen bij de brouwerij, wat mogelijk gecombineerd kan worden met een “Kijkje in de Brouwerij” dag.

Kun je niet wachten tot na de vakantie om zo’n heerlijk, écht Drents, biologisch biertje open te trekken? Kijk dan hier waar Jonge Beer te koop is.

Uitgelicht

Volg een blogger

Trijntje
Ageda
Dorinda
Jack
Leah
Lilla
Dick
Evan
Katja
Bert

Thema's

Afval
Bonen
Consuminderen
DIY
Duurzaam ouderschap
Energie besparen
Groente van de maand
Huishouden
In en om je huis
Inspiratie
Keurmerken
Kleding
Recepten
Tuin
Uitdagingen
Vakantie
Vegan
Vervoer
Voeding
Water
Wildplukken
Mijn voetafdruk, de uitdaging
NMFD-PB logo