Brandnetels: geen au maar WAUW!

Ageda

Terwijl ons nieuwe huis wacht op een mooi dak, ben ik alvast begonnen met het ‘ontdekken’ van de tuin. Nu in het voorjaar wordt duidelijk wat er allemaal groeit en bloeit. Eén plant neemt bij ons wel een erg grote plek in: brandnetels.

En terwijl ik ze hardop aan het verfoeien ben, wordt collega-blogger Leah met de minuut enthousiaster als ze de tuin inloopt. ‘Wauw’, roept ze. ‘Wat heb jij veel brandnetels! Lekker!’

Ok, die had ik niet verwacht. Brandnetels associeer ik met ‘au’. Met witte jeukende bultjes op handen en enkels. Dat brandnetels ook nuttig kunnen zijn, dáár had ik nog nooit bij stilgestaan.

Vier keer ‘lekkere’ brandnetels

Brandnetels zijn gezond. Ze zijn in de eerste plaats een goede bron van vitamine C en andere mineralen zoals ijzer en calcium. Let wel op bij het plukken van brandnetels: pluk brandneteltopjes (voor in de recepten), pluk brandnetels op een schone plek (dus niet langs een drukke weg of een plek waar honden uitgelaten worden) en draag handschoenen!

  1. Brandnetelsoep Fruit een uitje en knoflook, bak kort prei en wortel mee (of welke groente je ook hebt liggen, een aardappel is ook lekker), en voeg 1 liter bouillon toe. Laat 15 minuten koken en voeg vervolgens zo’n 40 brandneteltoppen toe. Mix het tot slot met de staafmixer fijn.
  2. Brandnetelthee Doe een handjevol (handschoen vol) brandneteltoppen in kokend water en laat het een paar minuutjes trekken. Brandnetelthee is erg gezond. Maar vind je de smaak niet zo lekker, voeg dan wat andere kruiden erbij, zoals munt.
  3. Brandnetelomelet Maak een omelet zoals je gewend bent en voeg er wat topjes brandnetel aan toe.
  4. Brandnetelgier Tot slot een ‘recept’ dat je níet kunt eten. Brandnetelgier is een goede meststof voor je bomen en struiken. En simpel te maken: doe een emmer vol brandnetels (de hele plant) en vul hem met water. Laat de emmer afgedekt tien dagen staan. Roer regelmatig. Haal er na tien dagen een liter water uit en voeg hier tien liter water bij. Geef dit aan je plantjes. Ze zullen je zeer waarderen.

Nu ik dit weet, koester ik de groene blaadjes. Maar ik zorg er wel voor dat ze straks niet in het zaad schieten. Want dan staat straks de hele tuin vol.

Toch geprikt?

Kneus het blad van de Weegbree en wrijf het over de jeukende plek. Mooie bijkomstigheid: Weegbree groeit altijd in de buurt van brandnetel, dus heb je je anti-jeuk altijd bij de hand.