Brandnetel in het zonnetje

Leah

20160830_160005We kennen haar allemaal, de brandnetel. Ze heeft ons als kind lastig gevallen met haar brandharen, plaagt ons in de tuin door te pas en te onpas op te komen en lijkt wel onuitroeibaar.

Vandaag zet ik haar in het zonnetje door over haar andere kant vertellen. Ze heeft namelijk zo veel goede eigenschappen dat het jammer is haar uit je tuin te verbannen. Brandnetelthee is bij veel mensen al bekend. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. De jonge toppen kun je gebruiken als gezonde groente. De groene zaden zijn superfood van eigen bodem, je kunt een brandnetelgier maken voor de planten in je tuin en je kan haar zelfs gebruiken voor cosmetische doeleinden. Goed  voor jezelf en goed voor je voetafdruk!

20160830_160019

Als groente

De jonge toppen van de brandnetel zijn eetbaar. Je kunt ze gebruiken als spinazie. Als de brandnetels te groot en te oud worden, maai je ze af, en een paar weken later kun je weer heerlijke jonge toppen oogsten. Maak er een lekkere soep van, doe ze in de omelet of zet er een kopje thee van.

20160901_132113

Als superfood

Het brandnetelzaad is een verhaal apart. Het groene zaad hangt nog in dikke trossen aan de brandnetels. Als je snel bent ben je nog op tijd om er van oogsten. Het bevat vitaminen en mineralen en wordt gebruikt als versterkend middel. Je kunt het door je brooddeeg kneden, over je salade strooien of er thee van trekken.

Oogst handenvol, laat het goed drogen en je hebt een voorraad gezonde superfood om de wintermaanden door te komen. Pas op bij het oogsten, ook de trossen kunnen brandharen hebben. Pluk ze in een beweging van boven naar beneden. Dat is met de richting van de brandharen mee, zo heb je de minste kans om geprikt te worden. Wil je helemaal geen last hebben van het geprik, trek dan keukenhandschoenen aan.

Als voeding voor je tuin

De planten in je tuin kun je een oppepper geven met een brandnetelgier. Pluk een kilo brandnetels zonder zaad, doe ze in een plastic emmer en vul het met water (het liefst regenwater, maar kraanwater gaat ook). Dan dek je de emmer af en zet je het drie weken weg. Zo ver mogelijk uit je buurt, het gaat namelijk enorm stinken. Maar na drie weken heb je een versterkende gier voor je planten. Zeef het goedje en verdun één liter gier met 10 liter water. Je planten zullen je dankbaar zijn. Gebruik het alleen niet bij bonen, erwten en uien. Zij houden er niet van.

Als haarwater

Brandnetel kun je ook goed gebruiken bij de verzorging van je haar. Zet een sterke thee van brandnetel, laat het afkoelen en spoel je haar hiermee na het wassen.

Je kunt ook een brandnetelazijn maken voor je haar. Verdun 250 ml azijn met 250 ml water, breng het aan de kook met twee handen vol brandnetel en laat een paar minuten koken. Zeef de vloeistof en giet het in een steriele fles. Gebruik deze azijn als spoeling na het wassen van je haar. Laat even intrekken en spoel daarna goed uit.

Als gezond tussendoortje

20160901_172657Brandnetel-bramensmoothie

1 handvol jonge brandneteltoppen
1 doosje bramen (vers of uit de diepvries)
1 banaan
1 eetlepel brandnetelzaad
scheut water
eetbare bloemen

Doe alle ingrediënten in een maatbeker. Pureer met de staafmixer tot het een gladde massa is geworden. Voeg eventueel nog wat water toe en garneer met eetbare bloemen zoals borage, goudsbloem of rozenblaadjes.