Bonentuin
GeeskelienMijn doel om mijn voetafdruk te verminderen is afgelopen jaar onder andere gelukt door anders te eten. Minder vlees, zuivel (en daarbij komend verpakkingsmateriaal) heeft mijn voetafdruk wat voedsel betreft verlaagd van 1,81 ha naar 1,25 ha. Mijn totale voetafdruk was vorig jaar 5,62 ha en is nu gedaald naar 4,83 ha. De uitkomst van mijn voedselafdruk valt me wel een beetje tegen, maar ik weet nu hoe ik dit kan verbeteren. In de winter heb ik namelijk toch nog wel eens producten in de supermarkt gekocht (en dus niet lokaal), bijvoorbeeld bonen koop ik vaak in blik. Toch zijn bonen ook makkelijke gewassen om zelf te verbouwen (als je beschikt over een tuin of een groter balkon).
Nu het tuinseizoen weer begint, willen we in onze Frankville-moestuin op het zernike veel boonsoorten gaan planten dit jaar. De volgende bonensoorten zijn besteld:
Stamslaboon Faraday Phaseolus vulgaris,
Stokdroogboon Stokkievitsboon Phaseolus vulgaris,
Stamdoperwt Kelvedon Wonder Pisum sativum,
Rijsdoperwt Pisum sativum,
Stampeul Norli Pisum sativum,
Rijspeul Hendriks Pisum sativum,
Capucijner Blauwschokkers Pisum sativum,
Tuinboon Ratio Vicia faba,
Stamslaboon Domino Phaseolus vulgaris,
Helianthus annuus Zonnebloem middel rood,
Helianthus annuus Zonnebloem velvet queen,
Groningse Gele-boon,
Ying Yang-boon en de
Ik zal posten hoe deze bonen het zullen doen:)
Illustratie: Arwen Meereboer