Bonenkroketjes

Geeskelien

Zoals ik de vorige keer heb geschreven, waren we van plan in onze Frankville moestuin verschillende bonensoorten te zaaien. Ze zijn in april meteen de grond ingegaan en we hebben ze niet voorgezaaid. Voorzaaien in een kas (of gewoon binnen) is wel zo veilig en geeft bijna garantie dat ze mooi opkomen, maar hierdoor kunnen ze ook “verwend”  worden en dan zijn ze niet heel sterk. Als je meteen buiten zaait, kan het wel zijn dat de vogels de zaadjes opeten.

Een handig trucje is om er takken overheen te leggen, dan kunnen de vogels er ook niet meer bij. Dit overzichtelijke schema (zie afbeelding hieronder) heb ik op internet gevonden: je kunt nu in mei nog makkelijk beginnen met het zaaien van sommige soorten, zoals je ziet:

Schermafdruk 2016-05-10 17.27.03

 

Recept met tuinbonen: Bonenkroketjes

De bonenburger is een goede vervanger van de hamburger. Deze kroketjes zijn een handige vervanger van de gewone rundlvleeskroket.

015466049411eda083fc1f0f22325caaVoor dit recept heb ik diepvriestuinbonen van de supermarkt gehaald. Hopelijk snel met bonen uit eigen tuin 🙂

Ingrediënten (ongeveer 4 personen)
  • zonnebloemolie (om in te frituren)
  • paneermeel
  • bloem
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 500 gram tuinbonen (diepvries of pot)
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 50 gram hazelnoten, in stukjes gehakt
  • 50 gram walnoten, in stukjes gehakt
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, tijm)
  • 75 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • olijfolie
Nodig:
  • keukenpapier
  • friteuse of hapjespan
Bereiding
Kook de tuinbonen in 10 minuten beetgaar.
Fruit de uien en de knoflook in olijfolie. Pureer de tuinbonen met de kruiden, het uienmengsel, de parmezaanse kaas, zout en een klein scheutje olijfolie in een keukenmachine of met een staafmixer.
Meng de gehakte noten door het mengel. Zet dit mengsel een half uur in de koelkast.
Vul drie bakjes; 1 met bloem, 1 met broodkruim en 1 met een geklutst ei klaar.
Rol een balletje van het bonenmengsel en haal door de bloem, ei en broodkruim.
Leg de kroketjes op een bord.
Verhit een ruime hoeveelheid zonnebloemolie in een pan of zet de friteuse aan. Frituur de kroketjes vervolgens totdat ze bruin zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Eet smakelijk!