BonenBurger!

Geeskelien

De laatste tijd heb ik naast vegetarisch koken ook steeds vaker veganistisch gekookt. Het hoeft ook helemaal niet zo heel moeilijk te zijn. Dat blijkt wel uit het volgende burger recept dat ik heb gemaakt. In het kader van “het jaar van de boon” wil ik deze graag met jullie delen!

Ik heb veel recepten uitgetest als het gaat om bonenburgers. Vele vielen in het begin uit elkaar (zonder ei, met ei). Deze burger is veganistisch en bevat dus geen ei, maar blijft heel mooi één geheel.

Ik heb dit recept van de blog MInimalistBaker. Er staan nog heel veel meer goede recepten op.

AMAZING-GRILLABLE-Veggie-Burgers-Hearty-flavorful-and-hold-up-on-the-grill-or-skillet-vegan-veggieburger-grilling-dinner-healthy-recipeBenodigdheden:
– 155 gram bruine rijst
– 120 gram walnoten
– 1/2 eetlepel olie (olijfolie of zonnebloem olie)
– 1/2 ui, gesnipperd
– 1 theelepel chilipoeder
– 1 theelepel  komijnpoeder
– 1 paprikapoeder
– Een mespuntje zout en peper
– 200 gram zwarte bonen
– 20 gram paneermeel
– Optioneel: scheut bbq saus

Vervolgens:
– Kook de rijst.
– Fruit de ui.
– Hak de walnoot in kleine stukken.
– Stamp de bonen tot een zacht mengsel. Stamp de gekookte rijst en vermeng dit met de bonen en de ui. (Het is belangrijk om dit mengsel heel fijn te maken; hoe fijner, hoe beter het straks één geheel blijft in de pan.)
Meng de kruiden met het bonenmengsel.
– Verdeel het mengsel in gelijke delen. Maak stevige ballen van het mengel en maak er daarna platte burgers van. Tip: druk met je duim een deuk in het midden, zo voorkom je dat ze bol gaan staan.

Tadaa, klaar is de verantwoorde en gezonde vervanger van de gewone hamburger!

Bron foto: http://minimalistbaker.com