Bonen, linzen, pinda’s, kikkererwten

Dick

Hoewel ik me graag aan mijn Voetspot uitdaging hou, namelijk gebruik maken van andere producten dan melk en kaas, heb ik tot nog toe veel met noten gedaan als kaasvervanger. Maar wist je wel dat peulvruchten ook zeer goede kaas en vleesvervangers zijn?

Zo zag ik een artikel in Trouw, die ik jullie niet wil onthouden, maar wel wil laten onthouden. Het gaat over alle voordelen van het eten van bonen:

Lees hier het artikel “In de bonen” van Karin Luiten (Trouw, 30 januari 2016)

Hummus
Heb je het artikel gelezen? Goed, daar hoef ik niets aan toe te voegen….. hoewel, misschien

hummus

hummus

toch. Ik kocht vorige week hummus, of houmous, niets anders dan een mix van kikkererwten met sesamzaadpasta (= tahin) en citroen. Althans, dat staat op de ingrediëntenlijst, en zo wil ik het ook zelf gaan maken. Mijn idee is echter wel om de sesamzaadpasta te vervangen met om boekweit, aangezien sesamzaad van ver moet komen. Eerst even kijken of de voedingswaarde een beetje overeenkomt: hmm, veel meer koolhydraten, maar veel minder vet.

In het “wat zit waar in”-overzicht zie ik dat sesamzaad rijk is aan calorieën, maar vooral ook aan vitamine B1, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en linolzuur. Boetweit is belangrijk vanwege calcium en fosfor, vrijwel het enige voedsel waarin vitamine P voorkomt. Producten die deze vitamine in zich hebben werken slecht op kunstmest, waardoor een natuurlijkere manier van verbouwen nodig is. Een fijn idee.

Uitdaging en oproep:
Dus voor mij werk op twee fronten: humus zonder sesam maken en “alternatieven” voor kaas blijven proberen. Ik zoek daarvoor een  boer in de buurt die losse graan bewaart en droogt, zodat ik nog steeds rejuvelac kan maken met echte graankorrels. Wie er iemand weet, mag het van de daken roepen!