Blauwe bessen in gevaar!

Ageda

We zijn er thuis dol op: blauwe bessen. Door de yoghurt, in de muffins of pannenkoeken, of gewoon zo uit de hand in de mond. In Drenthe heb je verschillende plekken waar je de overheerlijke bessen zelf kunt plukken. Niet alleen lekker, maar ook nog eens een leuk uitje met de kinderen. Anderhalf week geleden dook ik samen met mijn dochter de velden van blauwebessenbedrijf Harmsma in Bovensmilde in, om er na een klein uurtje met 2 kilo weer uit te komen. Yammie! Helaas loopt het seizoen al weer ten einde. Enkel van half juli tot eind augustus kleuren de velden blauw.

blauwe bessen4

Ik maakte heerlijke suikervrije muffins met blauwe bessen.

Tot zover een leuk positief stukje. In werkelijkheid kreeg dit verhaaltje een vervelend staartje. Want het is nog maar de vraag of we in de toekomst nog kunnen genieten van de blauwe bes of ander zachtfruit dat goed gedijt in het Nederlandse klimaat. Het zachtfruit in Nederland krijgt namelijk al een paar jaar bezoek van een zeer vervelende fruitvlieg. De larven van deze vlieg kunnen in luttele tijd de hele oogst vernietigen. In 2012 werd deze vlieg, de Suzuki-fruitvlieg die afkomstig is uit Aziƫ, voor het eerst gesignaleerd in het zuiden van Nederland.

Opmars naar het noorden
Het noorden bleef lange tijd gevrijwaard, maar inmiddels is hij bezig met een opmars en is het een kwestie van tijd. Het verschil met de gewone fruitvlieg (zoals we die allemaal in onze keuken tegenkomen) die altijd op overrijp of beschadigd fruit te zien is, is dat de vrouwtjes Suzuki-vlieg in staat is eieren te leggen in rijpende vruchten. Oftewel gezond fruit.

Wat als het bestrijden van de fruitvlieg alleen nog maar gaat met behulp van chemische middelen. Kopen we dan ooit nog biologisch fruit?

Wat betekent dit voor de blauwe bessen? Dat als er niks gedaan wordt, de oogst verloren gaat. Er zijn allerlei onderzoeken gaande naar biologische bestrijdingsmiddelen, het nut van het plaatsen van vallen en netten en het zoeken van een natuurlijke vijand. Maar oplossing die de fruitvlieg de das om kan doen, is er nog niet.

blauwe bessen2Biologisch of niet?
Het is een lastige zaak voor de fruittelers. Wat als het bestrijden van de fruitvlieg alleen nog maar gaat met behulp van chemische middelen, zoals in Amerika al veel gebeurt. Kopen we dan ooit nog biologisch fruit?

Ik heb het antwoord niet. Het blauwebessenseizoen is bijna voorbij. Ik haal het laatste handjevol van mijn eigen kleine struik, en realiseer me dat mijn zoektocht naar lokaal en biologisch geteeld eten, niet zo zwart-wit is als ik had gedacht.