In Biolokaal, de ruim opgezette winkel in het hartje van Coevorden komt een klant binnen met een tas vol bakjes en zakjes. Hier mag je zelf je producten scheppen en schenken. Het assortiment is groot: rijst, pasta, bonen, zaden en pitten, granen, pruimen, brood, chocola, kruiden, olie en azijn, groente en fruit, melk en yoghurt, verzorgingsproducten, vlees, eieren en zelfs bevroren groente en fruit. Alle producten zijn biologisch en de meesten ook onverpakt.
“Waarom moet groente altijd verpakt zijn?”, vroeg Hanneke Haites, eigenaresse van Biolokaal, zich al een tijdje af. Ze probeerde om zoveel mogelijk producten zonder verpakking te kopen, maar de supermarkt maakte het haar knap lastig. De maat was vol toen ze een salade ging maken. “Op mijn aanrecht lagen 11 verschillende verpakkingsmaterialen. En dat voor een kom salade!” Dit moet anders kunnen dacht ze, en ze begon met het maken van plannen. Eind 2015 opende ‘haar plan’ de deuren, na enthousiaste financiering via onder meer crowdfunding: Biolokaal, een winkel met biologische en (zoveel als mogelijk) onverpakte producten.”
Lokaal geproduceerd
De meeste producten in de winkel komen uit de buurt. “In het seizoen komt bijna al onze groente van Leeuweriksveld, een biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf vlak onder Emmen. Ons rundvlees komt uit Zwinderen, zeep uit Coevorden, magnesium uit Veendam en we hebben ook nog de lokale productenlijn van à la Rineke, van Rineke Dijkinga uit Sellingen. Maar het brood komt bijvoorbeeld uit Duitsland. Dat is iets minder lokaal, maar wel de dichtbij zijnde biologische bakker. Verder komt alle zuivel van Puur Noord Nederland. De regio heeft echt veel te bieden.”
Selectief
Hanneke is zeer selectief over de producten die ze toelaat in haar winkel. “Voordat een nieuw product in de winkel komt, heb ik al onderzocht wat er in zit en waar het vandaan komt. Zitten er chemische conserveringsmiddelen in? Dan koop ik het niet in. Is het duurzaam verpakt, is het biologisch? Ik wil dat mijn klanten hier met een gerust hart boodschappen kunnen doen, en niet al hun tijd moeten besteden aan het lezen van de etiketten. Daar moeten zij zich niet druk over maken, dat is mijn taak. Ik weet dan ook precies wat de ingrediënten zijn per product.”
Hard werken
De nieuwe winkel draait nu een half jaar en het is hard werken voor Hanneke. “Ik ben mijn klantenkring flink aan het uitbreiden. Maar omdat ik geen onderdeel ben van ‘een formule’, en dus alles alleen doe, moet ik er wel flink aan trekken. Ik blijf inventariseren waar de mensen behoefte aan hebben en daar speel ik zoveel als mogelijk op in. Als ik achter een product sta, koop ik het in.”
Ook kijkt ze steeds naar mogelijkheden om ook de verpakte artikelen onverpakt aan te bieden. “Dat is niet altijd haalbaar. Voor wijn bijvoorbeeld is de omlooptijd te kort. Als het te lang staat gaat het oxideren en is het niet meer te drinken. Zelf jam scheppen leek mij ook een mooie toevoeging, maar dat mag helaas niet van de Voedingsautoriteit.”
Eerlijke en gezonde voeding
Met Biolokaal heeft Hanneke een missie: “Eerlijke en gezonde voeding toegankelijk maken voor de mensen in Coevorden. En mijn kennis delen zodat mensen hun gezondheid weer in eigen hand kunnen nemen.”
Wie, wat, waar:
- Wat: een biologische, verpakkingsvrije winkel
- website: www.biolokaal.nu
- Email: info@biolokaal.nu
- Plaats: Coevorden