Biologisch als keuze

Dorinda

onbespoten

Je hoort het soms, he. ‘Biologisch? Doe effe normaal, het leven is al duur genoeg!’ En dat is tot nu toe ook zo. Biologische producten zijn vaak net een slag duurder in de supermarkt. Vlees, zuivel, maar ook de jam of de chocoladepasta. Dus ja, je moet er wel wat voor over hebben. (En dat is niet voor iedere beurs weggelegd, natuurlijk!)

Ik heb samen met mijn man drie kinderen, van 4, 7 en 10 jaar. Ze zijn goed gezond, sporten en bewegen veel en eten bij tijd en wijlen lekker en goed! Biologische groenten en fruit wordt bij ons al twaalf jaar via Ekonoom, de online biologische supermarkt, tweewekelijks thuisbezorgd. Wekelijks vind ik te duur…Andere producten zoals pasta’s, wijn, koffie en wasmiddelen doen we sóms biologisch, maar lang niet structureel!

Tot nu toe. Want dit voorjaar zag ik een filmpje: The Organic Effect. Over een Zweedse familie, met drie opgroeiende kinderen die – als test- een week biologisch gaan eten. Aan het begin van de week laten ze urine controleren in een laboratorium. De uitslagen zijn schokkend: ze laten allerlei sporen van pesticiden zien, die waarschijnlijk rechtstreeks afkomstig zijn van hun voedsel. Na een week biologisch eten ziet de urine van Anette, Mats, Vendela, Evelina en Charlie uit Zweden er namelijk wezenlijk anders uit….beter!

familie

Alles wat we eten, daar moet ons lichaam iets mee. Verteren, verwerken, opslaan of uitscheiden. Alle bestrijdingsmiddelen en antibiotica ’s moeten verwerkt worden en dit kost het lichaam veel energie. Daarnaast wordt er een groot beroep gedaan op de hulpstoffen (vitaminen en mineralen), die in niet-biologisch voedsel nauwelijks aanwezig schijnt te zijn, las ik laatst in een column van Berber Kip in een huis-aan-huisblad.

Nou ja, reden genoeg voor de biologische keuze! Op alles wat we eten in ieder geval. Ik voer dat nu stapsgewijs in. Telkens bij het boodschappen doen kijk ik goed of er een biologisch alternatief mogelijk is. We proberen nieuwe producten uit, en dat is voor ons een leuke ontdekkingstocht.. De komende maanden neem ik me voor volledig biologische en e-nummervrije maaltijden te koken voor mijn gezin, waarover meer in mijn volgende blog.

komkommersLokale komkommer

Bij een fietstochtje door de buurt viel mijn oog ineens op dit bordje: alle groentes zijn onbespoten! Bij kwekerij Schierbeek in Paterswolde doen ze naast bloemen en sierpompoenen ook komkommers, tomaten, paprika’s en courgettes. Zonder gif dus! De eigenaresse van de bloemenschuur geeft aan dat ze volledig voor puur gaat. ‘Ik wil gewoon dat het vanzelf groeit. Natuurlijke groenten. Als het spul ziek wordt of doodgaat, dan heb ik pech. Ik wil er helemaal niets op doen. Zo slecht vind ik dat! Dan heb ik er ook geen plezier aan.’ Haar directe openhartigheid bevalt me. Ik koop bloemen, maar ook tomaten, een gele courgette en een bonte paprika. En voor 50 cent (!) heb ik een megakomkommer. Hij is groot, stevig, de schil, maar ook het vruchtvlees (noem je dat zo?) is iets donkerder dan we gewend zijn. Thuisgekomen doen we de test. Welke smaakt het lekkerst? De lokaal geproduceerde komkommer van de kweker uit Paterswolde of de komkommer van de beste groente/fruit super van Nederland. Mijn gezin kiest unaniem voor de lokale komkommer! Dus naast een biologisch, lokaal product heb ik ook nog de beste smaak. Ik fiets de komende weken wel even naar Paterswolde voor de favoriete rauwkost.

kwekerij schierbeek