Bewustwording

Wianne

Recent had ik een aantal weken een logé in huis.

Het maakt je bewust van de verschillen in het omgaan met dagelijkse zaken. Hoe ga je om met waterverbruik, energieverbruik en afvalproductie?

Het zette me aan het denken of ik als ik bij een ander logeer me anders gedraag dan in de thuissituatie.

De conclusie die ik trek is dat ik onderweg naar mijn logeeradres helaas niet ontkom aan wat meer afval produceren. Voor sommige dingen die ik onderweg gebruik heb ik geen verpakkingsvrije versie voor handen. Afhankelijk van de eindbestemming is het wisselend of ik onderweg mijn afval kwijt kan in een afvalbak. Op de stations zie ik intussen dat gescheiden afval inzamelen ook meer in beeld komt.

Toch blijf ik bewust proberen om zo weinig mogelijk afval te maken, op reis of thuis.

Ook maak ik niet vaker dan normaal gebruik van water middels (af)was, douchen of gebruik van een bad. Noch ben ik een overmatige energiegebruiker of produceer ik overmatig plastics.

Als ik terugkijk heb ik dat bewust omgaan vanaf mijn vroegste jeugd gedaan. Oud papier werd bij mijn opa en oma thuis verzameld voor een muziekvereniging. Glas: apart voor hergebruik, de rest naar de glasbak. Plastic tasjes apart leggen voor hergebruik, alleen wat niet geschikt was ging naar het afval. Waterverbruik: alleen wat nodig was, kranen goed sluiten. Energie: licht alleen aan waar nodig, kachels alleen hoger dan waakvlam wanneer je in een ruimte aanwezig bent.

Dus veel doe ik niet anders dan wat ik mijn hele leven al gewend ben. Hoe verklein ik dan toch mijn voetafdruk?

Wat ik wel gewijzigd heb is mijn vleesgebruik. Alleen als ik er behoefte aan heb, eet ik dat nog. En de wonderoven, die is ook heerlijk praktisch!

Als ik een late dienst heb, vind ik nadien nog staan koken niet heel fijn. Dankzij de wonderoven kan ik na het werk een gezonde maaltijd op tafel zetten en meteen eten. Alsof “de kabouters” voor me hebben gekookt 🙂

 

Aardpeer-recept

Met de groente van de maand heb ik een recept ontwikkeld:

Pasta met aardpeer

Voor 2 personen:

2 kleine preien

3 wortelen

300 ml water om bij het roerbakken te gebruiken

4 grote aardperen

1 kleine ui

wat boerenkool

een halve paprika

pasta naar keuze

een scheutje olijfolie

 

De pasta heb ik aan de kook gebracht en vervolgens goed ingepakt in de wonderoven gezet.

Hier kan het rustig verder garen.

Intussen was en snijd ik de groente en roerbak deze. Om de groente optimaal te laten garen giet ik 300 ml water erbij nadat alles al even in de wokpan is omgeschept. De pan dek ik af met een deksel waarbij stoom geleidelijk ontsnapt.

Wanneer het water nagenoeg is verdampt kan de pasta toegevoegd worden.

Naar keuze eventueel ketchup toevoegen op het bord.