Bewust verhuizen

Lilla

Afgelopen maand zijn we verhuisd naar een andere woning. We hebben eindelijk de grote stap van een huur tussenwoning naar een vrijstaand koophuis gemaakt. Dat was al lange tijd een grote droom van ons. Het is wel een kleiner huisje dan we hadden, maar dat dwingt ons ook om kritisch te kijken naar wat we echt nodig hebben. Want hoe ga je verhuizen zonder al te veel nieuwe / extra troep weer in huis te halen? Wat neem je wel / niet mee? En hoe ga je bewust om met je afval?

Allereerst is een goede planning belangrijk. We zijn vanaf het moment dat we wisten dat we gingen verhuizen begonnen met plannen. We hielden alle aanbiedingen in de gaten, gingen alvast inpakken, vroegen om tips bij familie, vrienden en collega’s, leenden gereedschap en schreven een efficiënte “plan van aanpak”. Houd wel rekening met eventuele onverwachte tegenvallers in de planning want die kom je toch altijd tegen.

Vervolgens gingen we alvast kijken welke spullen we wilden meenemen naar het nieuwe huis en welke dingen beslist niet. Dat ging verder dan de inhoud van de kastjes. Zo hebben we de nieuwe huurders de keuze gegeven om onze laminaatvloer (die nog in perfecte staat verkeert) over te nemen en anders wilden we de vloer hergebruiken in het nieuwe huis. Ergens was ik dan ook teleurgesteld toen ze akkoord ging met de overname, maar ik bekijk het maar zo dat de vloer nu alsnog een tweede ronde krijgt (alleen bij iemand anders). We hebben zelfs alle schroefjes en spijkers die we uit de muur hebben getrokken bewaard omdat we die mogelijk in het nieuwe huis weer kunnen gebruiken.

youdont

Tijdens het inpakken waren we ook fanatiek aan het selecteren. Een heleboel kleding, boeken, accessoires en keukengereedschap belandde op de ruilhoek bij ons in het dorp. Dat is een groep op facebook waar je in ruil voor bijvoorbeeld boodschappen spulletjes kan “ruilen”. Er doen aardig wat mensen actief mee waardoor we al voor de verhuizing aardig wat spulletjes kwijt waren. Daarnaast hebben we de laatste twee weken ons best gedaan om de koelkast, diepvries en de voorraadkast zo veel mogelijk leeg te maken (lees = alles op te eten). Zo kwam ik er ook achter dat er nog her en der wat voedingsmiddelen lagen die eigenlijk over datum waren (en realiseerde ik mij weer dat wat vaak impulsieve aankopen waren bijvoorbeeld kokosmeel of rauwe cacao nibs en die fout wil ik niet weer maken), maar het meeste hebben we aardig kunnen opmaken in de laatste twee weken.

Persoonlijk vind ik dat we vrij goed geminimaliseerd zijn, maar toch bewaren we nog het een en ander als we het idee hebben dat we het in de toekomst nog heel goed kunnen gebruiken. In dit geval gold dan ook “wie bewaart, heeft wat” want ik had nog een pak met plastic bekers en bordjes bewaard van de vorige keer dat we verhuisd waren. Dat kwam nu heel goed van pas! Uiteraard belanden deze spullen na gebruik in de plastic verzamelzak. Maar ook andere spullen zoals verfrolhouders en bakken hebben we van de vorige keer bewaard. Dat zijn prima spullen om voor een tweede ronde te worden gebruikt.

Tijdens de verhuizing en de eerste opknapbeurt van het huis hebben we goed nagedacht over hoe we het afval gingen hergebruiken, verzamelen en inleveren. In het vorige huis had ik een nee/nee sticker op de voordeur, maar dat heb ik hier bewust eerst niet gedaan. We konden namelijk de folders heel goed gebruiken als afdekmiddel tijdens het sauzen. Verder hebben we vanaf het begin af aan de diverse afval soorten apart bij elkaar gelegd. De volgende groepjes ontstonden: papier/karton, textiel, hout, metaal, glas, plastic en restafval. Dat was best wat werk, maar aan de andere kant was al het afval gelijk netjes gesorteerd. Voor zover het mogelijk was hebben we het afval bij het wekelijkse ophaalmoment van de milieuboer aangeboden. De rest hebben we in 1 rit (met een grote wagen) gesorteerd naar het vuilstort gebracht. Trouwens.. bij sommige vuilstorten krijg je zelfs geld terug als je metaal inlevert!

Het was dus nogal een onderneming om milieubewust, minimalistisch en afvalbesparend te verhuizen en toch is het vrij goed gelukt. Als je maar een beetje vooruit denkt en creatief omgaat met wat je al in huis hebt, dan kun je een heel eind komen!

opruimen