Balkontuin

Wianne

Aan het begin van mijn uitdaging en kort na mijn verhuizing, had ik als droombeeld een stukje grond waar mijn bessenstruiken weer in de volle grond zouden staan. Evenals mijn kruidenplanten.

Ruim een jaar later wint de realiteit het van de droom.

Japanse wijnbes

Mijn jonge Japanse wijnbesplanten die ik kort voor mijn verhuizing nog vond, heb ik in een pot gezet en eerst in een hoekje van het balkon geplaatst. De verzorging bestond tot voor kort uit bescherming tegen vorst en regelmatig water geven.

Intussen groeiden ze vrolijk verder en is het tijd geworden om ze te verpotten.

Volle grond of….?

De combinatie van werken en mijn struiken ergens in de volle grond met alle verzorging die daaraan verbonden is, is geen realistisch beeld op dit moment. Op mijn balkon zal ik beter en sneller voor ze kunnen zorgen.

Naast het redden van een aantal kruiden, waaronder pepermuntplant, salie en dropplant, heb ik ook nog kans gezien mijn compost mee te verhuizen. Helaas heeft de dropplant waarschijnlijk dit ruime jaar in een pot niet overleefd.

De jonge wijnbeP1010012ssen en de rode aalbessen heb ik dit weekend verpot en tevens van een laagje compost voorzien in hun nieuwe stenen pot.

De pepermuntplanten zal ik binnenkort ook een nieuwe plekje geven.

Een balkontuin in plaats van in de volle grond, de pepermuntplanten hebben er niet zo’n moeite mee. Als ik kijk hoe de wijnbessen zich tot nu toe gehouden hebben, dan heb ik ook voor hen geen twijfels.

Materialen

Als materiaal heb ik stenen potten gekozen, dit vind ik prettiger dan plastic potten voor de lange termijn. Daarbij had ik deze nog, dus hoef ik geen nieuwe aankopen te doen. De hele overplaatsing heb ik dankzij mijn voorraden van voor de verhuizing met dichte beurs kunnen doen.

Dat geeft een heerlijk gevoel. Vooral omdat ik zie hoe de planten er nu beter bij staan en er weer een hele tijd tegen kunnen.

Voordeel is dat mijn balkon op het zuiden ligt. Aan de andere kant kan dat ook af en toe te warm / met felle zon zijn in de zomer.

Afgelopen jaar hebben ze zich prima gered, komend jaar zal ik het dus weer goed in de gaten houden en ze schaduw bieden waar dat in mijn vermogen ligt.

Naast mijn compostton komt er beneden nog een regenton te staan, zodat ik ze zolang de voorraad strekt ook van regenwater kan voorzien in het zomerseizoen.

Omdat het jonge planten zijn, zal het nog wel even duren voor ze vruchten zullen dragen. Toch vind ik het fijn ook op mijn balkon duidelijk de seizoenen te zien komen en gaan. Ontluikend blad is een mooi begin van de lente.