Appels, bessen en noten

Leah
tamme-kastanje

tamme kastanje in bolster

De tijd van de overvloedige wildpluk groene oogst is voorbij, maar daarvoor is iets anders waardevols in de plaats gekomen. De appels en peren hangen aan de bomen, veel bessenstruiken dragen nog vrucht en de hazelnoten en tamme kastanjes kunnen gauw geraapt worden.

Tijd om aan de slag te gaan en een wintervoorraad aan te leggen.

Ik maak een appelmoes van de appels, snel klaar, zonder suiker en heel lekker. Het is heel gemakkelijk. Verwijder de klokhuizen en slechte plekken van de appels, breng aan de kook met een klein scheutje water. Als de appels tot moes  gekookt zijn giet je het in gesteriliseerde potten en draai goed dicht. Laat een paar minuten omgekeerd staan en klaar is je wintervoorraad appelmoes.

lijsterbes

lijsterbes

Lijsterbessen zijn rauw giftig, maar als je ze kookt kun je er vele kanten mee op. Het beste vries je de (schoongemaakte) lijsterbes drie dagen of langer in, dan wordt de smaak iets mindere bitter. Daarna kun je er thee van zetten, gelei van maken of een heerlijke lijsterbes-appelmoes van maken. De smaak is bitter, maar bitter in de mond maakt het hart gezond zeggen ze. En je kunt echt aan de smaak bitter wennen! Combineer het in het begin met iets zoets of iets romigs, en je krijgt echt een aparte smaakbeleving.

 

Binnenkort zullen de tamme kastanjes en hazelnoten uit de bomen vallen. Laat genoeg over voor de dieren, maar raap gerust een zakje voor jezelf. Als je ze goed uitspreid en laat drogen, kun je hazelnoten een heel jaar bewaren.

tamme kastanje

tamme kastanje

Tamme kastanjes moet je binnen een week of twee opeten. Als je ze wilt bewaren kun je ze invriezen. Maak met een scherp mesje een kruisje in het zachte gedeelte van de tamme kastanjes, blancheer ze drie minuten in kokend water en giet ze af. Laat ze afkoelen en pel ze. Daarna kun je ze invriezen en er de hele winter nog van genieten!