Alternatief voor Kaas

Dick

Hoe krijg je Nederlanders van de kaas af.

Niet moeilijk, als je het niet lust. Dat komt in mijn (schoon)familie veel voor: alle mannen lusten geen kaas, althans de kaas die je gewoon op het brood legt, en mijn jongste zoon heeft dat als kind van 4 á 5 jaar overgenomen als een waarheid: mannen eten geen kaas!

Kennelijk heeft hij het bij mij ook niet goed gezien, want ik at het wel. Nu wil ik natuurlijk proberen van al die melkprodukten, inclusief kaas, af te komen, want de voetafdruk is te groot! Als er alternatieven zijn, dan worden die mozkaasdoor de hoeveelheid aan soorten kaas die we in Nederland hebben, compleet weggestopt.

Zijn er alternatieven: ja kennelijk wel, ze heten dan wel vaak allemaal veganistische kazen; veganistische mozzarella, veganistische cheddar, etc. Omdat het geen massaprodukt is zijn ze verhoudingsgewijs wel prijzig. Daarnaast zijn ze in smaak en structuur vaak verre van identiek aan hun dierlijke tegenhanger.

Daarnaast zijn er edelgistvlokken, te koop in de meeste natuurwinkels. Ik moet ze zelf ook nog zoeken hoor. En tofu, de bekendste onder de kaas-nabootser.

En zelf maken kan natuurnootkaaslijk ook. Op “het groene mugje” vind je voorbeelden om zelf kaas te maken, bijvoorbeeld met noten als basis. Als je dan cashewnoten gebruikt schiet je het doel voorbij, vind ik, want die groeien hier nu weer niet in de buurt. Dus als ik het zelf wil proberen, ga ik de walnoten en hazelnoten verzamelen. Beide bomen staan in mijn tuin. Het wordt een langdurig proces, maar het is het proberen waard. Kruiden heb ik genoeg, dus dat moet de uitdaging zijn. Het resultaat zal ik t.z.t. bekend maken.