Aaaaah!!!! Spinnen!

Ageda


Net terug van vakantie slaakt dochterlief een gil. Het zal de eerste zijn van een hele reeks deze week. En bij elke gil voel ik een rilling door mijn lichaam gaan. Want dochterlief en ik hebben dezelfde angst: spinnen.

Die eerste gil kwam bij de voordeur van onze stacaravan vandaan. Enthousiast had dochterlief de sleutel in het slot gestoken, toen ze zich bewust werd van de verandering die de deur in een week had ondergaan. Spinnen, ze zaten overal en kwamen, gestoord door de beweging aan de deur, massaal in beweging. Vier dagen later vangen we nog steeds spinnen in huis. Manlief pakt ze met een zakdoekje en knijpt ze dood. Ik vang ze met een theedoek en gooi ze, met theedoek en al, naar buiten. Elke keer voel ik een rilling over mijn rug.

Omdat ik de jacht op spinnen alles behalve prettig vind, maar het ook niet aan manlief wil overlaten omdat ik er ook niet gelukkig van word wanneer ze worden doodgedrukt in een zakdoekje, heb ik me verdiept in een ‘natuurlijke’ bestrijding. En de uitkomst bleek super simpel: zorg dat spinnen niks te zoeken hebben in je huis.

Spinnen ‘bestrijden’

Spinnen voelen als ‘de vijand’, toch zouden ze onze ‘bondgenoot’ moeten zijn. Want spinnen jagen op insecten. Eigenlijk zouden we dus heel blij met ze moeten zijn, want dankzij deze potige beesten hebben we amper meer irritante muggen in huis. Maar een irritante mug is toch minder erg dan een griezelige spin. Dus staat mij een ding te doen: ervoor zorgen dat we geen insecten in huis krijgen.

  1. Doe ramen en deuren dicht zodra het licht binnen aangaat. Of plaats een hor voor de ramen.
  2. Fruitvliegjes: spinnen zijn er dol op. Dus zorg ervoor dat er geen rottend fruit op de fruitschaal ligt.
  3. En gooi je gft-bakje vaker leeg. En neem dan ook gelijk de vuilnisemmer mee.
  4. Stofzuig regelmatig. En dan ook achter de plintjes boven en beneden. In een schoon huis valt voor een spin weinig te halen.
  5. Het schijnt dat ze niet tegen de geur van azijn kunnen, dus zet een bakje water met azijn in een hoekje waar de spinnen graag verblijven.
  6. Zet je kat aan het werk. Die zijn dol op spinnen.

De grootste spinnenheld is overigens mijn vader. Hij pakt ze gewoon bij een pootje beet en brengt ze naar buiten. Diepe respect! Helaas woont hij iets te ver om zijn hulp voor elk spinnetje in te roepen, dus ga ik rap voor de variant van een proper huis.

Foto’s: Pixabay.com