Ons hongerige brein

Anne

We leven in een consumptiemaatschappij. Onze samenleving is erop gebrand om steeds maar nieuwe verbruiksartikelen of andere goederen aan te schaffen. Shoppen is een hobby geworden en je kunt makkelijk de hele avond internet afstruinen naar nieuwe hebbedingetjes. Ons brein is hongerig geworden naar Nieuw. Nieuwe kleding, nieuwe mobieltjes, nieuwe computers, nieuwe vegan-super-gezonde-notenrepen, nieuwe frutsels. Alles nieuw.

Eind januari betrapte ik mezelf erop dat ik behoefte had om nieuwe dingen te kopen. Het was een soort verlangen, waardoor ik ’s avonds internet afzocht en vrijdagmiddag door de stad rondzwierf terwijl ik op zoektocht was naar iets leuks. Met als enige doel: iets nieuws kopen. Het maakte niet uit wat het was, als het maar nieuw was en geld koste.

Omdat ik enigszins schrok van dat gevoel, gaf ik mezelf een doel voor februari. Die hele maand zou ik niks uitgeven. Om het concreter te maken: geen kleding, geen boeken/schriften/pennen, geen voedsel, geen onzin, geen elektronica, geen gadgets, niks nada noppes. ‘Geen voedsel’ klinkt misschien een beetje schrikwekkend, maar aangezien ik nog thuis woon, hoef ik in principe geen geld uit te geven aan eten. Koekjes, broodjes en chocola van de Albert Heijn die ik in de pauze van school soms koop, moesten helaas wel geschrapt worden.

De eerste week van februari vond ik het echt lastig om niks te kopen. Het gevoel van iets willen hebben was er nog steeds. Ik zat op internet te kijken naar een veel te duur paar schoenen of naar een viool of naar een nieuwe lens voor m’n camera. Ja, je kunt veel verschillende dingen op internet aanschaffen. Ik kocht weliswaar niks, maar ik had nog steeds de drang om iets te kopen.

Terwijl februari voorbij kroop, verdween die drang. Oké, heel eerlijk, misschien niet helemaal. Maar ik werd me er wel van bewust dat je niet alles maar moet willen hebben. Het is heerlijk om juist eens níks te willen hebben. Ik hield me niet meer bezig met dingen willen. In plaats van te zoeken naar een viool op internet, leerde ik nieuwe liedjes spelen op onze piano. Ik zocht niet meer naar nieuwe schoenen, maar trok in plaats daarvan mijn oude stappers weer aan. Het voelde goed om eens blij te zijn met wat je hebt en niet met wat je wilt.

 

Momenteel zitten we al weer in de tweede week van maart en ben ik mijn ‘ik-ga-niks-kopen-goal’ van februari ongemerkt gepasseerd.  Hoogste tijd voor een kleine analyse:

Uitgaven februari:

€ 0,90 – broodje van de jumbo

€ 14,99 – automatische overboeking naar Spotify

————————————–

Totaal: € 15,89

 

Om eerlijk te zijn ben ik er best wel een beetje trots op. Oké, dat broodje had misschien niet gehoeven, maar ik was hongerig en m’n gesmeerde brood lag helaas nog op de keukentafel. Dus. Dat telt niet helemaal. In januari had ik behoorlijk wat geld uitgegeven, dus dit was een grote persoonlijke verbetering.

Ik vond het al met al heel succesvol, dus komende maand ga ik vrolijk verder met niks uitgeven. De grootste verandering die ik opmerkte, was het verdwijnende koop-verlangen. Je wordt weer tevreden met wat je hebt. Al die nieuwe spullen maken je uiteindelijk niet gelukkiger, dus dan kun je ze beter niet kopen. En niet te vergeten: het grote bijkomende voordeel is dat je meer geld spaart. Niet om daarna weer iets duurs te kopen natuurlijk, maar het is altijd handig als buffer.

Een maand is korter dan hij lijkt, echt waar. Ik zou je daarom graag willen uitdagen om in de rest van maart zo min mogelijk te kopen. Essentiële dingen zoals voedsel kun je natuurlijk niet zomaar schrappen, maar misschien zijn er wel een aantal dingen die je deze maand kunt laten staan?