10 tips voor een groene kerst

Ageda

Al druk bezig met de voorbereidingen voor kerst? Wist je dat het super eenvoudig is om je kerstfeest duurzamer te maken? Ik geef je tien simpele tips voor een groene kerst.

1. Het kerstmenu

De belangrijkste aandachtspunten voor een kerstmenu met een kleine voetprint: weinig vlees, lokale producten en groenten en fruit uit het seizoen.

2. Anti-voedselverpilling

Ga je bij familie of vrienden eten? Neem een paar bakjes mee, en biedt aan om wat lefrovers mee te nemen als de gastvrouw van plan is om het weg te gooien.

3. Kerststukje maken

De natuur weet wat kunst is. In december groeien de mooiste hulstbladeren, vind je mos in overvloed, takjes liggen al voor je op de grond en in het bos vind je nog mooie dennenappels. Een kerstbal erbij en je bent helemaal in de kerstsfeer.

4. Kerstversiering

Vanuit de minimalistische gedachte vind ik dit een geweldige oplossing: bak je eigen kerstversiering, bijvoorbeeld de kransjes in de boom. Ouderwets met meel en (veel) suiker, of pas het aan naar je eigen wensen: suikervrij, vegan, of lactosevrij. Niet zo van het bakken? Koop biologische stroopwafels en snij er met behulp van een vormpje, kerststerren uit.

5. Kerstkaarten versturen

Vind je het leuk om echte kerstkaarten te versturen? Dan hoef je je niet schuldig te voelen met deze kaartjes: Bloom your messageheeft kaarten met bloemzaadjes. Na de feestdagen gooi je ze zo in de tuin.

6. Kerstkaarsen

Ik herinner me dat we thuis nog echte kaarsen in de boom hadden. Vanwege het brandgevaar hebben we het afgeschaft, maar dat betekent niet dat kaarsen ontbreken met kerst. In de doos met kerstspullen liggen echter veel half uitgebrande kaarsen van voorgaande jaren. Speciaal bewaard, want daarmee kan je makkelijk nieuwe kaarsen maken.

7. Kerstjurk

Draag je net als ik bijna nooit een jurk maar moet je voor kerst wel op chique? Vraag je moeder/zus/vriendin of je dat leuke jurkje van haar mag lenen. Want als je jaarlijks maar weinig gelegenheden hebt om op chique te gaan, dan is het toch zonde om iets nieuws aan te schaffen.

8. Kerstboom

Heb je een echte kerstboom in huis die je na de feestdagen niet in je tuin wilt planten? Recycle ‘m dan. Kersttakken gebruik je voor het afdekken van vorstgevoelige planten. Versnipper de rest van de boom. De houtsnippers zijn een prima mulchlaag voor zuurminnende planten, zoals rododendrons en azalea’s.

9. Kerstcadeaus

Zoek je een duurzaam cadeau? Maak het zelf! En nee, dat is echt niet ingewikkeld. Vul bijvoorbeeld een glazen pot met ingrediënten voor cupcakes, limoncello of ander lekkers. Of koop een tweedehands witte mok en schrijf er een persoonlijke boodschap op.

10 Mooi ingepakt

Gezellig die cadeaus onder de boom. En dan heb je zo je best gedaan op het inpakken, wordt het papier er met brute kracht weer afgetrokken. Om linea recta in de container te belanden. Zonde! Kijk of je nog oude tijdschriften heb liggen, en pak de cadeaus daar mee in. Een oude wegenkaart (waar je toch op zou verdwalen en de tomtom kent de weg altijd beter) werkt ook goed. Of gebruik oud inpakpapier of een lap stof.

Wil je meer tips? Download dan hier het magazine ‘Groene kerst’ van Elkedaggroener.nl