voor het oprapen

Op vakantie doen we het nog: om ons heen kijken. Alle grote en kleine rijkdommen van de omgeving zien. In ons eigen stek zijn we het verleerd. Nota bene mijn eigen tuin wees me daarop. Ik was onderweg naar huis. Mijn bloedsuiker was laag, had al een tijd niks gegeten. Is niet erg, dat ken…

Hoe ik mijn voetafdruk om zeep hielp, maar toch 390 km wandelde in 1 maand

Ik moet nu wel met de billen bloot. Mijn ecologische voetafdruk is weer enorm veel groter geworden. Ja, ik zeg het maar eerlijk. Ik ben naar down-down-under geweest, oftewel: Nieuw Zeeland! Ik heb me wel voorgenomen om een blog te wijden over wat me op duurzaamheidsgebied is opgevallen in Nieuw Zeeland. En ik heb wel…

Mosterd na de maaltijd?

Soms is het lastig om inspiratie te vinden voor een blog. Of zelfs voor een recept. Sinds jaar en dag trek ik graag de natuur in. Met enige regelmaat op Schiermonnikoog. Vanaf dat ik 9 jaar was, werd ik vergezeld door mijn camera. Een tweedehandsje dat mij veel plezier bezorgde tijdens de fietstochten. Natuur en…

Van armeluis-eten naar luxevoer

Orgaanvlees en ander slachtafval was vroeger iets van de armen. Rijke mensen aten de betere stukken van het dier zoals bijvoorbeeld de biefstuk en het varkenshaasje. Tegenwoordig kan iedereen zich een biefstuk permitteren, omdat ze van bijna ieder stuk vlees wel een biefstuk weten te fabriceren. Maar wat opvallender is, is dat juist de ‘mindere’…

De tussenstand: 100 dagen zonder restafval

  100 dagen zonder restafval: de tussenstand Op 9 februari ben ik, samen met meer dan honderd andere Groningers, begonnen met het verminderen van mijn afval in het kader van de 100-100-100. Wat is na één maand de score op de afvalmeter? 66 gram Na precies een maand van afvalvermindering heb ik een potje met 66…

Knolselderij. Onooglijk, maar lekker!

Knolselderij. Een bruine knol met een rafelige buitenkant. Rare kronkels zitten er zelfs aan. Ik bedoel maar: het is niet zo dat je oog automatisch trekt naar deze groente in de schappen. Geen kleur of franje. Het is gewoon een onooglijk ding. Toch is het een echte smaakmaker. Dat ie smaak geeft merkte in deze winter. Bij…

Wat doe je eigenlijk met een varkenshoofd?

De Keuringsdienst van Waarde wijdde er dit jaar een aflevering aan, het hipster voedsel van dit moment: pulled pork. “Uit elkaar getrokken varkensvlees”, of zoals Teun van de Keuken opperde: ouderwets draadjesvlees. Echt draadjesvlees wordt gemaakt van rundvlees dat uren heeft gesudderd op het vuur. Maar daar hebben we tegenwoordig de tijd niet meer voor, dus…

Energiezuinig koken

Op de agenda van dit jaar staat een middelgrote verbouwing van ons huis. Één van de ruimtes die hierbij grondig op de schop zal gaan is de keuken. Gezien we uiteindelijk af willen van het gebruik van fossiele grondstoffen zoals gas, heb ik onderzocht welke andere mogelijkheden zijn er voor koken in de keuken. In…

Doe mij maar 1 varkenspoot alstublieft

Varkenspoten, niet het meest voor de hand liggende stukje vlees. Het spreekt ook zo tot de verbeelding, je kan er niet omheen dat er een dier voor gedood is. Maar wat moet je er in hemelsnaam mee? Echt appetijtelijk ziet het er niet uit op een bord. Toch heeft iedere rasechte Nederlander één keer in…

Evaluatie

Het is december. Tijd om de balans op te maken. Keihard gewerkt dit jaar. Op mijn betaald werk bij de bank. Het onbetaald werk bij onze energiecoöperatie en de vier andere vrijwilligers baantjes. Het gezin natuurlijk en uiteraard de moestuin. Al dat gezwoeg, geknip, gegraaf, gevloek en geoogst. Alhoewel de oogst tegenviel; ik had wat…