de schat buurten rond het vuur

In de eerste aflevering van deze blog, verandering, vertelde ik over een schat die ik vond in mijn achtertuin. Op het veld achter mijn hek. De schat heeft een naam gekregen: buurten rond het vuur . Ook anderen hebben deze schat ontdekt. De krant schreef er een sfeervol stuk over:  vuurplaats in de krant

van voortuin naar speeltuin

Lokaal leven is niet alleen dicht bij huis halen wat je nodig hebt, maar ook in je eigen buurt teruggeven wat je over hebt. Neem nou de tuin. Toch een beetje een omweg, om je tuinafval in de biobak te doen en het later als compost weer op te halen bij het gemeentedepot. Dat doet…

Honderd dagen zonder afval & de dertig dagen daarna. Wat als je uitdaging voorbij is?

Een maand geleden zat mijn uitdaging om honderd dagen geen restafval te produceren erop. Van 9 februari tot 19 mei heb ik thuis 250 gram restafval overgehouden, voornamelijk bestaande uit kapotte panty’s, lege flessen lenzenvloeistof, inktloze pennen, fruitstickers en een poedersuikerverpakking. In mijn vorige blogs is te lezen hoe ik zo min mogelijk afval gemaakt…

de auto, altijd weer de auto

  Je kunt het nog zo mooi voor elkaar hebben, lokaal leven. Alles op fietsafstand. Doen met wat er is. Je weekendje weg doe je om de hoek, je tuinaanleg doe je met wat de volkstuinvereniging laat liggen, je contacten onderweg naar de winkel. Allemaal mooi, mooi. Maar dan blijkt dat je niet op een…

duurzame relatie

Partnerkeuze, internet staat er vol mee. Op de lijstjes en tips staat nooit: waar woont je partner. Zit ik er dan naast, als ik een partner binnen fietsafstand zoek? duurzame relatie, alles voor de liefde Hoe ver de liefde ook gaat, we volgen haar. En alles zal ervoor wijken. Als de liefde tweehonderd kilometer verderop…

Het juiste moment

doen met wat er is, op het moment dat het er is ik wil nu Wij, de kinderen van koning welvaart, zijn gewend om meteen te krijgen wat we willen. Nu. Dit kun je ons niet kwalijk nemen: sinds we kunnen praten werd ons gevraagd: wat wil je. Ik wil een mooie tuin. Verzorgd en…

Van armeluis-eten naar luxevoer

Orgaanvlees en ander slachtafval was vroeger iets van de armen. Rijke mensen aten de betere stukken van het dier zoals bijvoorbeeld de biefstuk en het varkenshaasje. Tegenwoordig kan iedereen zich een biefstuk permitteren, omdat ze van bijna ieder stuk vlees wel een biefstuk weten te fabriceren. Maar wat opvallender is, is dat juist de ‘mindere’…

Ons hongerige brein

We leven in een consumptiemaatschappij. Onze samenleving is erop gebrand om steeds maar nieuwe verbruiksartikelen of andere goederen aan te schaffen. Shoppen is een hobby geworden en je kunt makkelijk de hele avond internet afstruinen naar nieuwe hebbedingetjes. Ons brein is hongerig geworden naar Nieuw. Nieuwe kleding, nieuwe mobieltjes, nieuwe computers, nieuwe vegan-super-gezonde-notenrepen, nieuwe frutsels.…

De tussenstand: 100 dagen zonder restafval

  100 dagen zonder restafval: de tussenstand Op 9 februari ben ik, samen met meer dan honderd andere Groningers, begonnen met het verminderen van mijn afval in het kader van de 100-100-100. Wat is na één maand de score op de afvalmeter? 66 gram Na precies een maand van afvalvermindering heb ik een potje met 66…

Wat doe je eigenlijk met een varkenshoofd?

De Keuringsdienst van Waarde wijdde er dit jaar een aflevering aan, het hipster voedsel van dit moment: pulled pork. “Uit elkaar getrokken varkensvlees”, of zoals Teun van de Keuken opperde: ouderwets draadjesvlees. Echt draadjesvlees wordt gemaakt van rundvlees dat uren heeft gesudderd op het vuur. Maar daar hebben we tegenwoordig de tijd niet meer voor, dus…