Aardbeien met bloemen

Aardbeien staan heel hoog in mijn lekkerste-fruit-top 10. En dan vooral aardbeien uit de moestuin. Daar kan gaan winkelaardbei tegenop. Het beste recept vind ik een door de zon opgewarmde aardbei, direct van de plant in je mond. Heel lekker, gemakkelijk en snel klaar. En… geen voedselkilometers. Voor een zomers aardbeienrecept gebruik je de bloemen…

Bewustwording

Recent had ik een aantal weken een logé in huis. Het maakt je bewust van de verschillen in het omgaan met dagelijkse zaken. Hoe ga je om met waterverbruik, energieverbruik en afvalproductie? Het zette me aan het denken of ik als ik bij een ander logeer me anders gedraag dan in de thuissituatie. De conclusie…

Knolselderij. Onooglijk, maar lekker!

Knolselderij. Een bruine knol met een rafelige buitenkant. Rare kronkels zitten er zelfs aan. Ik bedoel maar: het is niet zo dat je oog automatisch trekt naar deze groente in de schappen. Geen kleur of franje. Het is gewoon een onooglijk ding. Toch is het een echte smaakmaker. Dat ie smaak geeft merkte in deze winter. Bij…

Winterkou en recept Oesterzwam

Besparen van gas kan op meerdere manieren, alleen welke is het meest passend bij de woonsituatie? Daarmee ben ik de laatste weken bezig geweest. Door het winterse weer werd het noodzaak het al eerder gewenste gordijn op te hangen om de kou tussen woonkamer en de open keuken terug te dringen. Een dubbel katoenen gordijn…

Doe mij maar 1 varkenspoot alstublieft

Varkenspoten, niet het meest voor de hand liggende stukje vlees. Het spreekt ook zo tot de verbeelding, je kan er niet omheen dat er een dier voor gedood is. Maar wat moet je er in hemelsnaam mee? Echt appetijtelijk ziet het er niet uit op een bord. Toch heeft iedere rasechte Nederlander één keer in…

Een nieuw jaar, een nieuwe uitdaging!

Op de drempel van het oude en het nieuwe jaar staand, kijk ik om én vooruit. Een jaar zonder brommobiel: hoe is me dat bevallen, wat heb ik bereikt? In tien maanden tijd heb ik van de vroegere 6.000 km per jaar die ik reed er 1000 omgezet in fietskilometers. De rest van de tijd…

Kerstrecept: witte bonen met rode boerenkool

Een heerlijk bonenrecept van bonenambassadeur Ria Hoven. Dit recept is door de feestelijke toevoeging van rode boerenkool ook geschikt voor het kerstdiner. Stevige maaltijd voor 4 personen Ingrediënten 400 gram droge witte bonen 250 gram gewassen, gedroogde en in kleine stukjes getrokken (rode) boerenkool 1 grote ui, 2 teentjes knoflook,1 rode peper, zonder zaadjes (alles gesnipperd) 1…

Kerstrecepten met eetbare wilde planten

Tijdens de kersttijd neemt ons eten een belangrijke plaats in. Ook bij mij. Maar juist onze voedingsgewoonten zorgen er voor dat wij zo’n grote voetafdruk hebben. Wil je ‘lekker’ combineren met ‘gezond’ en ‘duurzaam’? Ik heb een paar feestelijke recepten verzonnen. Super lekker, zonder vlees en met zo min mogelijk zuivel. Ga op pad en…

Eetbare wilde planten, aardperen en boterbonen

De afgelopen weken waren er nog veel eetbare wilde planten te plukken. Waar gemaaid is staat bij mij nog vrij jong zevenblad. In ieder geval jong genoeg om lekker van te oogsten voor de soep of een roerbakschotel. Even verderop staat paardenbloemblad, veldzuring, smalle weegbree, vogelmuur en duizendblad. De warme septembermaand werpt zijn vruchten af…

Afscheid nemen van zuring

In de moestuin bij ons achter staat een veldje met spinaziezuring. Dat veldje heb ik al een paar jaar. En ze doen het hartstikke goed! Ze hebben weinig bemesting nodig, ze houden van een licht zure bodem en groeien uitstekend in ons klimaat. Ook in weilanden zijn ze terug te vinden. En je hebt ze…