Leah

Mijn voetafdruk: 3,71 

Mijn uitdaging:

“Dit jaar (2017) wil ik uitzoeken hoe het echt zit met (cosmetische) zalf, oliën en schoonmaakmiddelen”.

Ik organiseer wandelingen eetbare wilde planten en kookworkshops. Hierdoor beschik ik over de kennis om een deel van mijn voedsel zelf te oogsten uit de natuur en mijn maaltijd aan te vullen met bijvoorbeeld paardenbloem, zevenblad, hondsdraf en weegbree. Stuk voor stuk gezonde groenten en kruiden, waarmee je heerlijke gerechten mee kan maken. Toch kom ik wekelijks met een kar vol boodschappen en een mand vol excuses uit de supermarkt. Ook dat kan anders!

In 2015 heb ik mezelf de uitdaging gesteld om meer lokaal en streekgebonden te gaan eten. Meer van mijn kennis over eetbare planten te gebruiken tijdens mijn dagelijks leven. Niet alleen tijdens workshops maar ook vaker voor mijzelf brandnetels en weegbree op het menu te zetten. Minder naar de supermarkt en meer naar producenten van lokale producten. Waarom zo veel groente en fruit uit verweggistan eten, terwijl Drenthe zo rijk is aan groen?

Dit jaar (2017) wil ik uitzoeken hoe het echt zit met (cosmetische) zalf, oliën en schoonmaakmiddelen. Hoeveel ‘onnodige’ bijproducten zitten er in? Hoe schadelijk of onschadelijk zijn deze? Wat kan ik zelf maken? En hoe bruikbaar en houdbaar zijn de zelfgemaakte producten in vergelijking tot producten uit de winkel?

Mijn motivatie:

Driekwart jaar geleden ben ik verhuisd van Rotterdam naar Gasselternijveen. Een geweldige stap in mijn leven, waardoor ik nieuwe wegen aan het ontdekken ben en de rijkdom van de natuur, rust en ruimte in Drenthe dagelijks ervaar. Deze nieuwe wegen laten mij ook een keerzijde zien. Ik fiets langs enorme akkers vol monocultuur gewassen en zie stallen voor veeteelt, waarbij ik mijn vraagtekens bij zet. Dit kan anders! En in het kader van ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ heb ik mij aangemeld voor de uitdaging mijn voetafdruk te verlagen.

Lees mijn blogs

10
Aardbeien met bloemen

Aardbeien staan heel hoog in mijn lekkerste-fruit-top 10. En dan vooral aardbeien uit de moestuin. Daar kan gaan winkelaardbei tegenop. Het beste recept vind ik een door de zon opgewarmde aardbei, direct van de plant in je mond. Heel lekker, gemakkelijk en snel klaar. En… geen voedselkilometers. Voor een zomers aardbeienrecept gebruik je de bloemen…

Smalle weegbree in de badkamer

Ik heb een trouwe vriend in de badkamer: een potje smalle weegbreezalf. Het is heerlijk zacht en goed voor je huid. Gebruik het bij droge huid, kleine wondjes, brandnetelprikken en insectenbeten. Je kunt het gemakkelijk zelf maken. Ga op pad om jong en fris uitziende blaadjes van smalle weegbree te plukken. Zorg dat je bijenwas…

Brandnetel voor je haar

Brandnetel groeit nu volop en is inmiddels (weer) een bekende voorjaarsgroente. We kennen het als brandnetelthee of brandnetelsoep en maken er zelfs pesto van. Maar brandnetels voor je haar? Dat is minder bekend. Toch is het de moeite waard om het uit te proberen. Brandnetels doen je haar glanzen, zijn goed tegen haaruitval en verminderen…

Zelf natuurlijke cosmetica maken

Zelf natuurlijke verzorgingsproducten maken, mijn nieuwe uitdaging voor dit seizoen. Ik ben er al een tijdje mee aan het experimenteren en het bevalt erg goed. Zelfgemaakte zalf van sparrenhars, smeerwortel of smalle weegbree, tandpasta en deodorant van bakingsoda en kokosolie, gezichtsscrub van havermout, honing en olijfolie, schoonmaakmiddel van Savon de Marseille… Het bevalt mij erg…

Raapsteelpizza met bloemkoolbodem

Raapsteeltjes zijn lekker knapperige lentegroente. Je kan ze rauw in de salade doen, in de stamppot met geitenkaas of… er een pizza mee beleggen. Voeg ze pas toe nadat je de pizza hebt gebakken. Een wel heel bijzondere pizza is er één met een bodem van bloemkool. In plaats van de gewoonlijke deegbodem, maak je…

Recept Aardpeer: geroosterde groenten uit de oven

Aardpeer: groente van de maand februari. Daarom een lekker en gemakkelijk recept met aardpeer: geroosterde groenten uit de oven. Ingredienten: 4 aardperen, gewassen en geschrobt 1 zoete aardappel 1/4 pompoen 1 appel 1 peer flinke scheut olijfolie thijm peper en zout Bereiding: Snijd de groenten in grote stukken. Overgiet ze met veel olijfolie, strooi er…

Kerstrecepten met eetbare wilde planten

Tijdens de kersttijd neemt ons eten een belangrijke plaats in. Ook bij mij. Maar juist onze voedingsgewoonten zorgen er voor dat wij zo’n grote voetafdruk hebben. Wil je ‘lekker’ combineren met ‘gezond’ en ‘duurzaam’? Ik heb een paar feestelijke recepten verzonnen. Super lekker, zonder vlees en met zo min mogelijk zuivel. Ga op pad en…

Eetbare wilde wortels en zaden

In de herfst en winter kun je verschillende eetbare wortels opgraven. Gedurende de zomer hebben zij zich klaar gemaakt voor de winter en zijn nu op hun best. Vol voedingsstoffen, eigenlijk voor zichzelf, maar wij kunnen ze ook goed gebruiken. Wie teunisbloem in zijn tuin heeft, kan vast nog wel de uitgebloeide bloemstengels vinden. De…

Eetbare wilde planten, aardperen en boterbonen

De afgelopen weken waren er nog veel eetbare wilde planten te plukken. Waar gemaaid is staat bij mij nog vrij jong zevenblad. In ieder geval jong genoeg om lekker van te oogsten voor de soep of een roerbakschotel. Even verderop staat paardenbloemblad, veldzuring, smalle weegbree, vogelmuur en duizendblad. De warme septembermaand werpt zijn vruchten af…

Appels, bessen en noten

De tijd van de overvloedige wildpluk groene oogst is voorbij, maar daarvoor is iets anders waardevols in de plaats gekomen. De appels en peren hangen aan de bomen, veel bessenstruiken dragen nog vrucht en de hazelnoten en tamme kastanjes kunnen gauw geraapt worden. Tijd om aan de slag te gaan en een wintervoorraad aan te…